Ενα ιδιότυπο... πολιτικό κατενάτσιο ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αποφεύγει μέχρι στιγμής να παίξει πολύ επιθετικά και να υψώσει υπερβολικά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση· αν και εξαπολύει κατά διαστήματα επιθέσεις στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Παρ΄ όλο που στην αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελαν ακόμα χρόνο πριν δρομολογηθούν οι όποιες εκλογικές εξελίξεις- αφού υπάρχει ακόμα θυμός στην κοινή γνώμη για τις...
Παρ΄ όλο που στην αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελαν ακόμα χρόνο πριν δρομολογηθούν οι όποιες εκλογικές εξελίξεις- αφού υπάρχει ακόμα θυμός στην κοινή γνώμη για τις...
Ο κ. Σαμαράς δεν ζητεί πρόωρες εκλογές γιατί πιστεύει ότι ένα τέτοιο αίτημα θα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα, ενώ εμφανίζεται ακόμη επιφυλακτικός να καταθέσει πρόταση μομφής είτε κατά του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είτε κατά της κυβέρνησης. Αν και υπάρχει εισήγηση να ζητήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τηρήσει στάση αναμονής ως τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.
Οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται δεδομένες για την αξιωματική αντιπολίτευση και η «γαλάζια» ηγετική ομάδα συζητεί απλώς τον χρόνο κατά τον οποίο αυτές θα διεξαχθούν- άλλοι προβλέπουν πριν από το καλοκαίρι και άλλοι το αργότερο το φθινόπωρο, ενώ σε κάθε περίπτωση αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης με λίστα.
Για αυτό η κεντρική γραμμή είναι ότι «η ΝΔ τις περιμένει» και ως εκ τούτου ο κ. Σαμαράς έχει θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ συγκρότησε μηχανισμό άμεσης αντίδρασης σε αυτό το ενδεχόμενο. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι διαμορφώνονται νέα πολιτικά δεδομένα τα οποία θα βάλουν την κυβέρνηση στον πειρασμό εκλογικού αιφνιδιασμού. Σε αυτά τα δεδομένα συγκαταλέγονται: το γενικό πολιτικό κλίμα που γίνεται όλο και πιο βαρύ για το ΠαΣοΚ, αλλά και οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας που δυσχεραίνουν την εικόνα για την κυβερνητική παράταξη.
Ολα αυτά οδηγούν τη ΝΔ στην πρόβλεψη ότι ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός να προσπαθήσει να προλάβει τα χειρότερα για το κόμμα του με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Υπό την παραδοχή ότι «η κυβέρνηση είναι σε μη αναστρέψιμη πορεία αποσταθεροποίησης» , ο κ. Σαμαράς έχει καλέσει τα στελέχη της ΝΔ να πυκνώσουν τις δραστηριότητές τους, ιδίως στην περιφέρεια.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εποπτεύει την επεξεργασία του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος- το αποκαλούμενο και «Ζάππειο ΙΙ»- και θεωρεί ότι σταδιακά κερδισμένη θα είναι η ΝΔ. Και αυτό διότι εκτιμά ότι όσο θα αυξάνεται η κοινωνική οργή τόσο η θέση της κυβέρνησης θα γίνεται πιο επισφαλής και η κυβερνητική συνοχή πιο εύθραυστη με αποτέλεσμα να έχει όφελος η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση.
Και επειδή οι σχεδιασμοί κινούνται με βάση σενάρια, έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο οι εκλογές να μην αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι κατά τις διερευνητικές εντολές που θα δοθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις ώστε να αποτραπεί η ακυβερνησία. Ερχόμενη αντιμέτωπη με μια τέτοια πρόκληση, η ΝΔ ενδέχεται να θέσει ως απαράβατο όρο την εκ νέου διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με την τρόικα, αλλά και την αποδοχή των προτάσεών της που θα συμπεριληφθούν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός του προσεχούς Απριλίου.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ
Εν μέσω των εκλογικών σεναρίων και της κινητοποίησης του «γαλάζιου» εκλογικού μηχανισμού, είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για πολιτική αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ με ταυτόχρονο «πολιτικό επαναπατρισμό» ψηφοφόρων και στελεχών του.
Στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση στις πολλές παραταξιακές συνάξεις- με τη συμμετοχή στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ- για την ανάγκη μιας μεγάλης παράταξης.
Ο κ. Σαμαράς εξάλλου αποφεύγει όταν ερωτάται να χαρακτηρίσει «ακραίο» το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, όπως έκανε πολύ συχνά ο προκάτοχός του στην ηγεσία, τέως πρωθυπουργός κ.Κ.
Καραμανλής. Σπεύδει πάντα όμως να τονίσει ότι οι θέσεις της ΝΔ διακρίνονται από συνέπεια και αντοχή στον χρόνο και ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση ως κόμμα εξουσίας μπορεί να τις εφαρμόσει.
Η λογική που επικρατεί στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η
σταθερά της παράταξης είναι η ΝΔ και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα συνένωσης και συνεργασίας.
Πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ μιλούν ανοικτά για «αυτοδιάλυση» του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη και υποστηρίζουν ότι η ενότητα θα γίνει στη βάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, κυρίαρχο επιχείρημα είναι ότι οι λόγοι που υπήρχαν για να ιδρυθεί ο ΛΑΟΣ και να προσχωρήσουν σε αυτόν στελέχη, έχουν εκλείψει μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει προβληματισμός σε αρκετά στελέχη τα οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη επανένωσης των δυνάμεων της παράταξης στη λογική της δημιουργίας ενός κοινού μετώπου έναντι του ΠαΣοΚ.
Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για διχασμένη παράταξη και χωριστά στρατόπεδα, λένε ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και προτείνουν τη δημιουργία συνασπισμού κομμάτων της Κεντροδεξιάς, όπως έχει γίνει στην Ιταλία. Ενα βασικό στοιχείο στην ανάλυση των στελεχών που μιλούν για την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων, είναι ότι καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις σταθερή παρουσία του ΛΑΟΣ με ποσοστά περίπου 5%-6%.
ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=386694&dt=27/02/2011#ixzz1F9Z5kjMN
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου