Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σε δίλημμα βουλευτές της Ν.Δ. «Ναι ή όχι στη συναίνεση;»

 
Σε δίλημμα βουλευτές της Ν.Δ. «Ναι ή όχι στη συναίνεση;»
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ Έντονη παρασκηνιακή συζήτηση διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Ν.Δ. για το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να δώσει ή όχι συναίνεση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κατάσταση.

Στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα πληθαίνουν τα στελέχη που ...
ζητούν από την ηγεσία να επιδείξει πιο διαλλακτική στάση, αν και αποφεύγουν να μιλήσουν ανοικτά, υπό το φόβο μη βρεθούν απέναντι στη στρατηγική του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά.

Η σκληρή γραμμή που τηρεί η Ν.Δ. αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών και ορισμένα στελέχη, κυρίως της φιλελεύθερης πτέρυγας, διατηρούν επιφυλάξεις για την «γαλάζια» γραμμή. Στις συζητήσεις που γίνονται, βουλευτές αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει, τουλάχιστον ένα μίνιμουμ συνεννόησης.

Αρκετοί βουλευτές υποστηρίζουν, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να είναι κάθετα αρνητική, αλλά να επιδιώξει και η ίδια, να βρει σημεία συνεννόησης με την κυβέρνηση. Μάλιστα λένε ότι επιβάλλεται να υπάρξει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ένα πεδίο συναίνεσης, λέγοντας ότι η χώρα είναι σε αδιέξοδο.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι συναίνεση σε μια αδιέξοδη πολιτική, όπως αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει. «Συζήτηση επί της ουσίας μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση και υιοθετηθούν οι προτάσεις μας» αναφέρουν.
«Ασυζητητί πρέπει κυρίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο να υπάρξει διάλογος, συναίνεση, κοινή απόφαση αν είναι δυνατόν»
υποστήριξε η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου, πολιτική φίλη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, που παραμένει στη Ν.Δ.

Η φράση της κυρίας Παπαδημητρίου όμως, που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην ηγετική ομάδα, ήταν: «στο εξωτερικό οι βουλευτές γινόμαστε ρόμπες, δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοί μου στο εξωτερικό, μου λένε “μα καλά, έκανες προσπάθεια να με πείσεις κι εσύ τι ψηφίζεις στη χώρα σου;”».

Υπό άλλες συνθήκες ο πέλεκυς θα ήταν βαρύς για την κυρία Παπαδημητρίου, αλλά στη Ν.Δ. δεν ήθελαν να δημιουργήσουν εσωκομματικό ζήτημα, λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση του κ. Σαμαρά στη Σύνοδο του ΕΛΚ, στην οποία δίνουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Σε αυτό το κλίμα του προβληματισμού ήταν ενδεικτική και η τοποθέτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος σημείωσε ότι εάν αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες διαλόγου από την κυβέρνηση, η Ν.Δ. δεν μπορεί να πει εξαρχής όχι.


Σαμαράς με Κένι σε αντιμνημονιακή γραμμή

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς που ετοιμάζεται για την απογευματινή συνάντησή του με τον νικητή των Ιρλανδικών εκλογών, τον ομοϊδεάτη του Έντα Κένι, και μετέπειτα για τη Σύνοδο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, στο εσωτερικό θα συνεχίσει στην ίδια αντιμνημονιακή γραμμή, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Στη συνάντησή του με τον κ. Κένι, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησής τους, το αίτημα που έχει θέσει ο Ιρλανδός πολιτικός για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί θετικός επί της αρχής στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζουν ότι έχουν ως όπλο, την πρόταση των Μπαρόζο και Ρομπάι για ένα πιο χαλαρό και ευέλικτο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας σε σχέση με το σχέδιο του γερμανογαλλικού άξονα.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...