Εκθεση-φωτιά» του υπουργείου Οικονομικών, αναγκάζει τον Γιώργο Παπανδρέου να «παίξει τα ρέστα του» στην «πολιτική τσόχα».
«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο γραφείο του πρωθυπουργού η μια σύσκεψη συγκαλείται μετά την άλλη, με σκοπό την αντιμετώπιση της διμέτωπης κρίσης που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το ένα μέτωπο, αφορά το επικοινωνιακό και το δεύτερο το εσωκομματικό και τα δύο φυσικά, έχουν σχέση με ...
Τα τελευταία ταξίδια του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό και οι αναφορές που παίρνει από το οικονομικό επιτελείο έχουν δώσει ξεκάθαρα το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, εκτός αν, προχωρήσει σε «μέτρα-σοκ» που όμοιά τους δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά σε τούτο τον τόπο.
Μάλιστα σε μια από τις αναφορές του υπουργείου Οικονομικών προς τον πρωθυπουργό, προτείνεται ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης» η....... «προσωρινή παύση» δημοσίων υπαλλήλων από υπηρεσίες που δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τη λειτουργία του κράτους. Λόγω του συνταγματικού κωλύματος, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως η «προσωρινή παύση» μπορεί να γίνει με τον τρόπο της «μακροχρόνιας άδειας» με καταβολή του μισού μισθού και με δικαίωμα μετάταξης όταν επιστρέψουν οι «αδειούχοι» στις οργανικές τους θέσεις.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η άμεση εκποίηση κρατικής περιουσίας μέσω «fire sales», η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, καθώς και η παύση πληρωμής δώρων και επιδομάτων αδείας στον ιδιωτικό τομέα, είναι μέτρα που προτείνονται.
Όπως είναι φυσικό, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν επανειλημμένες συσκέψεις για να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των «μαύρων» ημερών που έρχονται για την ελληνική κοινωνία. Κοινό συμπέρασμα ήταν πως το βάρος που επωμίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τεράστιο και αποφασίστηκε να υπάρξει μια νέα τακτική η οποία θα εκδηλωθεί σε δύο στάδια:
«Επιθετική πολιτική» αποφάσισε το Μαξίμου
Το πρώτο στάδιο αφορά μια «πορεία προς το λαό». Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης θα ανοιχτούν προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, θα πυκνώσουν τις επαφές τους, καθώς και την αποστολή «non papers» με οικονομικά στοιχεία και την πορεία του κρατικού ελλείμματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, σκοπός είναι να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό γιατί πρέπει να παρθούν αυτά τα μέτρα και πως θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση για τους έλληνες πολίτες αν αποφασιστεί η λύση της «τεχνητής χρεωκοπίας» από τα σημερινά ή τα αυριανά μέτρα.
Το δεύτερο στάδιο, αφορά την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ παράλληλα θα έχει επικοινωνία με υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκδηλώσει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την αντίθεσή τους με τα οικονομικά μέτρα, καθιστώντας σαφές πως σε περίπτωση που δεν τον στηρίξουν, είτε θα προσφύγει σε «ακραίες λύσεις» (ανασχηματισμός, προσφυγή στα πειθαρχικά όργανα κ.τλ.), είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική επιβιωσιμότητά τους.
Το «Σχέδιο Β»
Στις συζητήσεις και τις αποφάσεις εξετάστηκε και το λεγόμενο «Σχέδιο Β».
Τι σημαίνει αυτό;
Αν αποτύχει η προσπάθεια να «πειστεί» ο ελληνικός λαός και οι αντιδράσεις κορυφωθούν σε σημείο που να είναι «μη αναστρέψιμες», ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει με τη διαδικασία του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει προσπάθεια συναίνεσης για τα επόμενα βήματα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία πρόοδος ούτε σε αυτή την περίπτωση, τότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς τους Ελληνες, ζητώντας την ετυμηγορία τους στην κάλπη.
Όπως και να ‘χει, οι δύσκολες μέρες για τον Γιώργο Παπανδρέου γίνονται δυσκολότερες και αυτό το γνωρίζει τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί συνεργάτες του. Εχει κατανοήσει ότι το Μνημόνιο έφερε ένα καλό και πενήντα κακά, αλλά «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Και όσο να παρακαλέσει τους «ταμίες» της Τρόικα πλέον αυτοί δεν ακούν, αλλά απαιτούν, με τη δαμόκλειο σπάθη της χρεωκοπίας να κρεμάται πάνω από την πατρίδα μας. Όμως άραγε είναι καλύτερο να μείνεις στην ιστορία ως «ο πρωθυπουργός του Μνημονίου» ή ως «ο πρωθυπουργός της χρεωκοπίας»;
Εστω και καθυστερημένα οι Ιρλανδοί μας δείχνουν τον δρόμο. Μπορεί να είμαστε «οικονομικοί ικέτες» αλλά παράλληλα είμαστε και Ελληνες με αξιοπρέπεια και ικανοί να αντέξουμε τα πάντα, αρκεί να αξίζει τον κόπο. Και αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να το ξανασκεφτεί.
Καλύτερη η «μισή ελπίδα» από την «μηδενική»…
Του Μανώλη Κυπραίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου