Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Οι τραπεζικοί τίτλοι στίς ...διαταγές του αφέτη!

 
 
του Θανάση Σταυρόπουλου
Η πρόταση “φιλικής συγχώνευσης” της Εθνικής προς την Alpha Bank (κάθε μέτοχος της Alpha Bank θα λάβει 8 μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 μετοχές της Alpha, ή για κάθε μετοχή της Alpha 0,727 μετοχές της Εθνικής) φαίνεται να ξεκινά την “κούρσα” για σενάρια και συζητήσεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο. Ασφαλώς από εδώ και πέρα και για αρκετές ημέρες τα σενάρια και οι φήμες θα βρεθούν “πρώτο τραπέζι πίστα” και αναλόγως των φημών θα πριμοδοτούνται και οι εμπλεκόμενοι τίτλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις η φημολογία πήρε ...
έκταση και ανακοινώθηκε το έκτακτο δ.σ. της Alpha Bank, το Χ.Α. αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης σε Χ.Α. και Χ.Π.Α. για τις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank (15.19), ενώ πυροδοτήθηκε κούρσα ανόδου για το σύνολο των εισηγμένων Τραπεζικών τίτλων.
Αν και οι επιφυλάξεις παραγόντων της Αγοράς για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι πολλές, σαν μόνο σίγουρο είναι ότι το σημαντικό “short covering” θα δώσει περαιτέρω “καύσιμα” ανόδου για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που σε σημαντικό βαθμό φάνηκε και στην σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Π.Α. όπου τα συμβόλαια του 20αρη όχι μόνο αύξησαν απότομα συναλλαγές, αλλά και πολλές πράξεις έγιναν με σημαντικό premium.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι υπήρξε και δεύτερο κύμα φημών (που μένει να επιβεβαιωθεί), σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται στις αμέσως προσεχείς ημέρες να υπάρξουν θετικές ειδήσεις που θα αφορούν την μείωση του κόστους δανεισμού για το Ελληνικό χρέος.

Με τα καινούργια δεδομένα θεωρείται απόλυτα φυσική η κίνηση του Δείκτη που κατόρθωσε να κλείσει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο – φόβητρο των 1700 μονάδων και σε νέα υψηλά 6 μηνών (τελευταίο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1700 μονάδων στις 9/8/2010).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μόλις ανακοινώθηκε η πρόταση της Εθνικής και οι όροι του πιθανού deal, αρκετοί traders προχώρησαν σε έως και επιθετικές ρευστοποιήσεις σε πολλούς τίτλους προκειμένου να πάρουν θέσεις σε Τραπεζικές μετοχές.

Εννοείται ότι οι αρνητικές “εισαγόμενες” εκτιμήσεις συνεχίζουν ακούραστες.

Έτσι, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιβιώσει της κρίσης χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών, Andreas Schmitz. Σε άρθρο του στους Financial Times Deutschland, ζήτησε ακόμη τα “stress tests” να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα και τον παράγοντα χρεοκοπίας.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Werner Hoyer, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα Ευρωομόλογα θα ήταν μια εκδοχή πολιτικά μη ρεαλιστική και νομικά απίθανη. Μιλώντας στη Γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο, ο Hoyer δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία ακόμη για το μέγεθος οποιουδήποτε μελλοντικού ταμείου διάσωσης, καθώς και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους παραμένει μια επιλογή για την Ελλάδα.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, όπως και στο άνοιγμα της Wall Street, μετά και την νέα κίνηση της Κίνας που αποφάσισε και πάλι την αύξηση των Τραπεζικών αποθεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, νέα αύξηση του λόγου των υποχρεωτικών Τραπεζικών αποθεμάτων αποφάσισε η Κίνα, σε μία ακόμη κίνηση σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Η αύξηση του λόγου των Τραπεζικών αποθεμάτων είναι της τάξεως των 50 μονάδων βάσης. Είναι η δεύτερη φορά κατά το 2011 και η όγδοη φορά από τις αρχές του 2010 όπου η Κίνα αυξάνει τον λόγο των υποχρεωτικών Τραπεζικών αποθεμάτων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. η σημαντική αύξηση του τζίρου, ενώ αρκετές “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση έκαναν και σήμερα αισθητή την παρουσία τους, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός μετοχών να κλείσει με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Μόνο δύο οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (-1,84%) και Coca-Cola (-1,05%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+19,77%), Πειραιώς (+15,43%), Αγροτική (+10,59%), Βιοχάλκο (+10,86%) και MPB (+9,09%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 8% ακολούθησαν οι Κύπρου και MIG. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος υποχωρώντας μέχρι τις 1654,49 μονάδες (12.32), όμως μετά τις 15.00 που πήραν έκταση οι φήμες για επικείμενο Τραπεζικό deal οι αγοραστές πήραν σαφώς μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, ο Γενικός Δείκτης με σχεδόν κάθετη αντίδραση αναρριχήθηκε μέχρι τις 1719,31 μονάδες (17.08) και έκλεισε τελικά στις 1715,13 μονάδες με κέρδη 3,16%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 192 εκατ. από τα οποία τα 4,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πανηγυρική η τελική εικόνα με 134 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών και 34 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 19,77%.

Επίσης ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των
τελευταίων 12 συνεδριάσεων, από τον οποίο το 87,5% απέσπασαν οι τίτλοι του 20αρη.

Στην χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 5,75% και ο Τραπεζικός 9,37%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο +21,3% και 24,43% αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η Αγορά άκουσε την “πιστολιά του αφέτη” έστω και “ultima ratio” που σηματοδοτεί την διαδικασία συγκέντρωσης του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου, τονίζει με σημασία ο Δημήτρης Τζάνας.
Η επιβεβαίωση του deal Alpha Bank – Εθνικής θα προκαλέσει πλειάδα άλλων πρόσθετων συμφωνιών, ενώ κίνηση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην σταδιακή απεξάρτηση των Ελληνικών Τραπεζών από την παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, ερωτηματικά μπορεί να υπάρχουν στο κατά πόσο λειτουργική θα αποδειχθεί μία τέτοια συγχώνευση, καθώς παραμένει ο στόχος σοβαρής περιστολής στο κόστος λειτουργίας.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν, επίσης, για τα πλεονάζοντα καταστήματα και προσωπικό, από τα όμορα δίκτυα σε όλη την Επικράτεια.
Ο κ. Τζάνας εκτιμά ότι η Αγορά θα διατηρήσει τις προσδοκίες όσον αφορά την διευθέτηση της κρίσης χρέους για τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί σημαντικό “short covering” στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας, ακυά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει ότι η Αγορά “πατάει” πλέον σε τριπλό θετικό καταλύτη, όπως είναι οι αποφάσεις που περιμένει από την Ε.Ε., οι πιθανολογούμενες αποκρατικοποιήσεις και οι εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, σε μακροχρόνια ανοδική τάση έχουν εισέλθει αρκετές μετοχές όπως οι τίτλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Φουρλή, Lamda Development και Forthnet ενώ αξίζει υποσημείωσης η κινητικότητα που σημειώνεται σε Αστέρα, ΟΛΘ και ΟΛΠ.

Η Αγορά ποντάρει και περιμένει καλά νέα από τις συναντήσεις των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση που οι επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες τα πράγματα θα γίνουν ακόμη καλύτερα.

Ωστόσο η στρατηγική των επενδυτών θα πρέπει να περιλαμβάνει και σενάρια με ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση ο Τραπεζικός κλάδος σταδιακά θα επιστρέψει στην επιφυλακτικότητα και η Χρηματιστηριακή Αγορά θα αναζητήσει στηρίγματα σε τίτλους εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και σε εισηγμένες με εξαγωγικό προσανατολισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...