Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

To ΠΑΣΟΚ «δουλεύει» τους ακρίτες

Αναφερόμαστε στις δηώσεις της κ. Λ. Κατσέλη, του κ. Πεταλωτή, που αξίζει τον κόπο να τις διαβάσετε για να «βρείτε» τις διαφορές στο ΠΑΣΟΚ πριν από μερικούς μήνες, με το ΠΑΣΟΚ σήμερα..

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ακριτική Ελλάδα, μας έβαλε σε σκέψεις, για τις δηλώσεις που έκανε, πριν και μετά.. Για όλα αυτά που «υποσχέθηκαν» και δεν τηρήθηκαν. Για την μελαγχολία που προκαλούν στους πολίτες οι φιέστες και οι κομματικές φανφάρες. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι ότι θέλουν να ...
μοιάζουν διαφορετικοί, αυτοί που είναι ίδιοι.
Αναφερόμαστε στις δηώσεις της κ. Λ. Κατσέλη, του κ. Πεταλωτή, που αξίζει τον κόπο να τις διαβάσετε για να «βρείτε» τις διαφορές στο ΠΑΣΟΚ πριν από μερικούς μήνες, με το ΠΑΣΟΚ σήμερα..
Και όλα αυτά για να μην βρεθεί κάποιος να μας πει ότι ασκούμε κακοπροαίρετη κριτική στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα..
parapolitika
..
Επίσκεψη της Λούκας Τ. Κατσέλη στην Κομοτηνή
Σάββατο, 29 Μαΐου 2010
«Εκτός από τη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δίνουμε καθημερινά μάχη για την Ανάπτυξη. Το στοίχημα της Ανάπτυξης υλοποιείται με τη στήριξη της ποιοτικής, ανταγωνιστικής παραγωγής στην Ελλάδα. Παραγωγή για εξαγωγές, για υποκατάσταση εισαγωγών, για εσωτερική κατανάλωση, για διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και για στήριξη του πραγματικού εισοδήματος. Συστρατεύουμε όλα μας τα εργαλεία, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, με ένα και μοναδικό στόχο: Να στηρίξουμε την ποιοτική, ανταγωνιστική παραγωγή στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», δήλωσε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κομοτηνή.
Το Σάββατο το πρωί, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας συνάντησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, μαζί με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή. Η κα Κατσέλη ανέλυσε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΝΚΛΩ, η οποία παρέμενε κλειστή για πάνω από ένα χρόνο και μπαίνει σε επαναλειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το σχέδιο που υλοποιείται περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την άμεση λειτουργία των Κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας, μίας μικρής μονάδας στη Νάουσα που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα των δύο κλωστηρίων και τη διατήρηση του εμπορικού σήματος της Gallop.
Παράλληλα, αναγνωρισμένος Σύμβουλος αναλαμβάνει μέσα σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας τριών νέων επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες αφορούν: α) στη διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων, β) στη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών στη Νάουσα και γ) στη συμμετοχή σε θεσμικού τύπου επενδύσεις που συνδέονται με την ανάταξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.
Για την υλοποίηση του έργου αυτού, η Πολιτεία παρέχει την εγγύησή της κατά 80% μέχρι του ποσού των 62 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευτούν σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο και την επιτυχία των εργασιών. Μέσα στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται η αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των δεδουλευμένων, καθώς και η πλήρης εξόφληση των νόμιμων αποζημιώσεων για όσους από τους εργαζόμενους δεν δύναται στη φάση αυτή να διατηρήσει η Εταιρία.
«Στο εγχείρημα αυτό λίγοι πίστεψαν, αλλά έγινε πραγματικότητα με ένα νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο χρηματοδοτούν οι Τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ένα πρόγραμμα, του οποίου τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η Εταιρία βάζει μπροστά μετά από ένα χρόνο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε η ΥΠΟΙΑΝ, ενώ απευθυνόμενη προς τους εργαζόμενους είπε: «Τώρα ξεκινάμε! Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε, προκειμένου όλοι όσοι μιλούν για το μεγάλο πρόβλημα της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας, να μιλούν σε τρία χρόνια για το μεγάλο θαύμα της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας».
Αμέσως μετά, η κα Κατσέλη επισκέφτηκε τις εταιρίες ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, Α.Β. ΡΟΤΑ και ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε τέσσερα εργοστάσια ακριβώς για να σηματοδοτήσουμε τη στήριξη μας στην ελληνική παραγωγή, η οποία κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνει τη δική της μάχη για εξαγωγές. Χάρηκα ιδιαίτερα, διότι διαπίστωσα πως οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές για πολλές από τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής».

Η επίσκεψη Πεταλωτή στην ΕΝΚΛΩ

29 Μαϊ 2010


Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 επισκέφθηκε τους χώρους παράγωγης των Κλωστηρίων Ροδόπης στη Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεναγήθηκε στους χώρους από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης παρουσία των εργαζομένων και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της.
Ο Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε πως « η σημερινή είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για την περιοχή μας» ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο των κλωστηρίων, ένα χώρο που κατακλύζεται από εργαζόμενους- ανέργους. Όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστοί οι αγώνες των εργαζομένων, οι οποίοι είναι εκατοντάδες εδώ στην περιοχή μας. Όλοι εμείς γνωρίζαμε τι συνέβαινε, γνωρίζαμε τι σήμαινε να υπάρχει μια επιχειρηματικότητα η οποία είναι επιδοτούμενη και ουσιαστικά να είναι ένα άδειο βαρέλι χωρίς πάτο όπου έπεφταν οι επιδοτήσεις του ελληνικού κράτους.
Γνωρίζουμε όλοι μας ως πολίτες της Ροδόπης, όπως οι πολίτες της Νάουσας και της Βοιωτίας, ότι οι αγώνες των εργαζομένων έγιναν κατά το παρελθόν αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλές πλευρές και φτάσαμε στο σημείο να δίνονται χρήματα και εγγυήσεις χωρίς να υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο. Είναι αλήθεια ότι η αντιμετώπιση της πολιτείας δεν ήταν η καλύτερη ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για το δημόσιο χρήμα.
Αυτή η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η αρμόδια Υπουργός, κα. Λούκα Κατσελη, κατέβαλε μια εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε σήμερα μια βιώσιμη λύση, να επαναλειτουργήσει δηλαδή αυτή η επιχείρηση με ένα εξαιρετικό δυναμικό, με υπαλλήλους, τεχνικούς, διευθυντές οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία αλλά και με άρτια εξοπλισμένα μηχανήματα.
Η ωριμότητα των εργαζομένων είναι γνωστή. Ήθελαν να υπάρχει μια λύση και ακριβώς αυτό το πράγμα κάνουμε εδώ. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη με παράλληλη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Πιστεύω πραγματικά ότι είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για την περιοχή μας.
Η δουλειά αρχίζει άμεσα γιατί η βιωσιμότητα της επιχείρησης δεν είναι μόνο θέμα κρατικής ενίσχυσης, ούτε είναι ένα δημόσιος οργανισμός. Με συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο αλλά και έλεγχο πρέπει να εργαστούν όλοι προκειμένου να μπορέσει να αναστηθεί η παραγωγική διαδικασία και η ίδια η επιχείρηση».
Αμέσως μετά ο Γιώργος Πεταλωτής επισκέφτηκε τα Κλωστήρια Θράκης και είχε μια σύντομη συνάντηση με τον ιδιοκτήτη κ. Ακκά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ “ΧΡΟΝΟΣ 87,5” (16.07.2010)


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2010


Συνέντευξη του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στο ραδιοφωνικό σταθμό “Χρόνος 87,5” και στον δημοσιογράφο κ. Μπακιρτζάκη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ό,τι με ενημερώνουν έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Πεταλωτή, να τον καλημερίσουμε. Καλημέρα κ. Πεταλωτή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλημέρα σε εσάς και στους συντοπίτες μας, βεβαίως..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συσκέψεις παρά συσκέψεων. Τα πράγματα είναι δύσκολα κ. Πεταλωτή και μάλιστα μπορούμε να πούμε τώρα ότι και με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που η κυβέρνηση βέβαια θεωρεί ότι ήταν αναγκαίο, όλοι έλεγαν ότι ήταν αναγκαίο, αλλά τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση μιλούν για μια «ταφόπλακα» νομίζω των κεκτημένων των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες. Αλλά και με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε αυτή η περιβόητη συμφωνία, έστω και με αυτές τις μηδενικές αυξήσεις. Μια εργασιακή ειρήνη για τα επόμενα τρία χρόνια, ασχέτως αν διαφωνούν ή συμφωνούν ορισμένοι. Αλλά το ερώτημα που προκύπτει και εύλογη απορία πολλών, που μιλούν και στο ραδιόφωνο, είναι το εξής κ. Πεταλωτή: Μας περιμένουν και άλλα μέτρα, τους εργαζόμενους, τους μικρούς επιχειρηματίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα μέτρα που μας περιμένουν είναι θετικά. Κλείσαμε ένα πολύ μεγάλο κύκλο σοβαρών τομών και μεταρρυθμίσεων, που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες. Να υπενθυμίσω ότι όλοι αναρωτιόμασταν, ποια κυβέρνηση θα τολμήσει να ανοίξει το ασφαλιστικό. Όχι να το ανοίξει και να το κλείσει όπως-όπως αλλά να το ολοκληρώσει, όπως κάναμε εμείς. Και ακριβώς αυτή την ατολμία όλων των κυβερνήσεων, αν και έγιναν διαρθρωτικές παρεμβάσεις με το νόμο Ρέππα και παλιότερα με τον Τάσο Γιαννίτση, αντιμετωπίζουμε εμείς. Αλλά και αυτές ήταν παρεμβάσεις, οι οποίες διόρθωναν κάπως τα πράγματα. Χρειαζόταν να γίνει μια τεράστια ρήξη και τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση και αυτή έγινε με το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε. Το δίλημμα που είχαμε ήταν το εξής: ΄Η ανοίγουμε το ασφαλιστικό για να μπορούν να υπάρχουν συντάξεις και τους επόμενους μήνες, πόσο μάλλον τα επόμενα χρόνια ή το αφήνουμε όπως είναι και δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν οι συντάξεις. Αυτό ήταν δεδομένο. Στρεβλώσεις πάρα πολλών χρόνων, που οι διάφορες πολιτικές ηγεσίες -όλες οι πολιτικές ηγεσίες θα μπορούσα να πω- υπέκυπταν σε συντεχνιακά συμφέροντα, πελατειακά, κομματικές λογικές, για να βγαίνουν συνταξιούχοι 40 και 45 ετών και να παίρνουν σύνταξη για άλλα 40 χρόνια, να υπάρχουν συντάξεις των 300 ευρώ και των 7.000 και 8.000 ευρώ, αυτά πλέον δεν υπάρχουν. Έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός. Είναι αλήθεια ότι θα θέλαμε να κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση σε ένα διαφορετικό περιβάλλον πιο ασφαλές, πιο σίγουρο. Υπήρξε, όμως, αυτή η ανάγκη για να «τρέξουμε» -στην κυριολεξία- και τρέξαμε και προλάβαμε, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ρεαλιστικό και όσο το δυνατόν πιο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Και αυτό, νομίζω, είναι κάτι το οποίο την αξία του θα τη δείξει στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει, βέβαια, και μια μερίδα πολιτών, κάποιοι που συνεχίζουν να παίρνουν αυτές τις συντάξεις, αλλά και μερικοί μιλούν και για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή, οι γυναίκες σήμερα θα βγαίνουν μετά από 40 χρόνια εργασίας, κάποιοι άλλοι έχουν βγει πριν σε 15 χρόνια. Θα υπάρξουν αυτές οι διαφορές. Πώς θα εξομαλυνθούν; Υπάρχουν και κάποιοι που παίρνουν υπέρογκες συντάξεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με αυτό το Ασφαλιστικό δεν θα υπάρχουν υπέρογκες συντάξεις. Θα υπάρχει μεταβατική περίοδος, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν αυτές οι διαφορές. Αλλά επειδή, πραγματικά, με 15 χρόνια εργασίας κάποιοι έπαιρναν συντάξεις και πληρώνονται για δεκαετίες ολόκληρες, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μην το διορθώσουμε. Εξάλλου, για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την οποία πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα και στην οποία θα έπρεπε κάποτε να συμμορφωθούμε. Καλό θα ήταν να υπήρχε άλλη απόφαση, πιο δίκαιη. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχει, πρέπει αναγκαστικά να συμμορφωθούμε.
Και να πω και κάτι άλλο: Όταν μιλάμε για ανήλικα τέκνα, τα ανήλικα τέκνα χρειάζονται πραγματικά τη μητέρα τους, στις εποχές που είναι ανήλικα. Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά 16 και 17 χρονών, γιατί τότε στην ουσία ίσχυε η ρύθμιση, έτσι όπως υπήρχε μέχρι τώρα, τότε πραγματικά πρέπει όντως να αναπροσαρμόσουμε όλα τα ζητήματα. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε και τις γυναίκες και τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, αλλά πάντα με σωστά κριτήρια και με κριτήρια που να αντέχουν σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τα καλά, ενώ κάποιοι άλλοι λένε, δεν θέλω να είμαι μάντης κακών ειδήσεων, αλλά στην ουσία βλέπουμε ότι υπάρχει μια ύφεση στην αγορά, μια υστέρηση όσον αφορά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα…

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το λέμε εμείς. Προηγουμένως μας το εντόπισε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ. Σκαρλάτος και πολλοί άλλοι. Το λέει η καθημερινότητα, που τη βλέπετε και εσείς κ. Πεταλωτή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εμείς το δεχόμαστε, έτσι είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε ότι από την πλευρά του κράτους, για να παρουσιάσουμε αυτή τη στιγμή κάποια έσοδα στους ελεγκτές μας, στην ουσία  υπάρχουν στάσεις πληρωμών, στην επιστροφή του ΦΠΑ, στα προγράμματα των δήμων, στην ανάπτυξη. Τι λέτε εσείς γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει στάση πληρωμών. Επιστροφή του ΦΠΑ γίνεται. Και μάλιστα είπαμε ότι να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο σύστημα, λόγω των πολλών εικονικών τιμολογίων να ελέγχεται ο ΦΠΑ για να μπορεί να επιστρέφεται. Διαπιστώσαμε και εμείς ότι οι επαγγελματίες έχουν πρόβλημα εάν δεν τους επιστραφεί ο ΦΠΑ. Και είπαμε ότι μέχρι 30.000 ευρώ, όταν είναι η επιστροφή του ΦΠΑ, να γίνεται κανονικά. Όμως, πάνω από 30.000 ευρώ, θα ελέγχεται, γιατί έχει αποδειχθεί με στατιστικά στοιχεία ότι επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 30.000 υποκρύπτουν, πολλές φορές, εικονικές δικαιοπραξίες, εικονικές πωλήσεις και αγορές. Και εκεί πραγματικά πρόκειται για δημόσιο χρήμα που θα πρέπει να το διαφυλάξουμε. Αντιλαμβανόμαστε και εμείς ότι φυσικά υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. Υπάρχουν καταστήματα, τα οποία κλείνουν. Υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν. Αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν γίνεται αυτοματοποιημένα. Προσπαθούμε και μέσα από προγράμματα να διασφαλίσουμε την εργασία και μέσα από τραπεζικές εργασίες να υπάρξει μια κινητικότητα στις τράπεζες και να «πέσει» χρήμα στην αγορά, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να κινηθεί η αγορά. Αυτό, όμως, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει ύφεση και μέχρι να υπάρχει ανάπτυξη, η οποία ήδη είναι δρομολογημένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, γιατί υπάρχουν ραγδαίες αλλαγές από ό,τι φαίνεται και τις γνωρίζετε πολύ καλά. Πρέπει να αλλάξουν και νοοτροπία, πρέπει να αλλάξουν και τη μορφή των επιχειρήσεών τους, που αυτό δεν θα γίνει βέβαια χωρίς κραδασμούς, απολύσεις, χωρίς να υπάρχει ένα κόστος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Πρέπει να υπάρχει καινοτομία, πρέπει να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη. Δεν πρέπει να χρηματοδοτεί το Δημόσιο δραστηριότητες που είναι κορεσμένες και δεν προσφέρουν και θέσεις εργασίας. Τώρα, μου δίνετε την ευκαιρία, κ. Μπακιρτζάκη, να σας πω ότι μόλις επέστρεψα από το διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Κικίλια, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα δεσμεύθηκε να έρθει στην Κομοτηνή. Και μάλιστα, συνοδευόμενος και από τον νομάρχη Ροδόπης. Συζητήσαμε τρέχοντα θέματα για το 12% και τις παθογένειες που υπάρχουν στην καταβολή του. Και λόγω των παθογενειών δεν γίνεται σωστά η καταβολή της επιδότησης. Και φυσικά, μια σειρά από ζητήματα που θέσαμε σε προτεραιότητα, να υπάρξει τοπικό σύμφωνο ανάπτυξης στην περιοχή μας. Να υπάρχει πρωτοβουλία ειδικά για την περιοχή της Θράκης από τον ΟΑΕΔ, μέσα από ένα πολύ μεγάλο project -δεσμεύομαι, τώρα, να μην πω λεπτομέρειες, γιατί θα εξειδικευτούν- που θα είναι όμως και πιλοτικό για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, που δεν έγιναν για πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες δαπάνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, μου πήρατε το επόμενο ερώτημα, για να ρωτήσω το εξής και έλεγα και στην αρχή της εκπομπής ότι έχουμε εκπροσώπηση στην κυβέρνηση εσάς, λοιπόν, ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, με τον κ. Ντόλιο ως υφυπουργό Εσωτερικών, με τον κ. Ξυνίδη ως γραμματέα του Κόμματος. Ανέβασαν τον πήχυ ψηλά, εδώ στην περιοχή μας. Βέβαια, γνωρίζω ότι είναι διαφορετικός ο ρόλος όταν είναι κάποιος στο υπουργείο, αλλά σου λέει «εμείς, η Θράκη, που σας στηρίξαμε τόσα χρόνια, δεν πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πρόγραμμα ανάπτυξης, ένα διαφορετικό πλαίσιο;». Προγραμματίζετε κάτι τέτοιο κ. Πεταλωτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, βρισκόμαστε σε διαφορετικές εποχές. Το 2010 δεν είναι ούτε καν 2009, ούτε καν 2008. Δεύτερον, έχουμε μια διαφορετική λογική: Δεν μας αφορά  -και μιλώ και προσωπικά ως βουλευτής Ροδόπης, αλλά και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - να έρθουμε και να κάνουμε κάποιες ρουσφετολογικές ή πελατειακής λογικής εξαγγελίες, ακόμα και να εξαγγείλουμε κάποια έργα, τα περισσότερα από τα οποία ή έχουν εξαγγελθεί παλαιότερα και δεν έχουν γίνει ή δεν πρόκειται να γίνουν ή εν πάση περιπτώσει δεν θα ρίξουμε χρήματα, χωρίς να υπάρχει παραγωγικό αποτέλεσμα, ούτε να κάνουμε «έργα βιτρίνας» που σε λίγο δεν θα υπάρχουν. Αναφέρομαι και στο σύντομο παρελθόν, όπου η Θράκη είναι γεμάτη από τέτοιου είδους δράσεις. Εμάς, μας ενδιαφέρει να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις και ιδιωτικές, με προσέλκυση του κράτους, και κρατικές επενδύσεις. Και είναι προγραμματισμένο να γίνουν, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρχει και μια συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει προβληματισμός και προεργασία πάνω σε αυτό το πεδίο κ. Πεταλωτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Και θα φανεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δύναται η αίσθηση στους πολίτες εδώ ότι οι υπουργοί μας είναι μεν στην Αθήνα, αλλά εδώ για τον τόπο δεν σκέφτεται κάποιος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτή την αίσθηση, εγώ δεν τη συμμερίζομαι και δεν την αντιλαμβάνομαι. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει στον κόσμο. Και δεύτερον, εκεί είναι και θέμα δικό σας, των τοπικών ΜΜΕ. Θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία. Είναι πολύ εύκολο να έρθω σήμερα στην Κομοτηνή και να εξαγγείλω ένα έργο ή να εξαγγείλω τη δημιουργία ενός θεσμού ή οποιουδήποτε άλλου, που θα πούμε να βγάζουμε κάτι προς τα έξω. Πρώτα απ` όλα, η Θράκη δεν είναι η Θράκη που ήταν πριν από δεκαετίες. Η Θράκη ευνοείται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις. Υπάρχει μια θετική μεταχείριση της Θράκης και επειδή διαβάζω και κάποιες συνεντεύξεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, που είναι μια σκέτη γκρίνια και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ότι η Θράκη αδικείται, κάθε άλλο παρά αδικείται. Και θετική διάκριση υπήρχε τις τελευταίες δεκαετίες στη Θράκη και θα υπάρχει, γιατί ακριβώς είμαστε μια ακριτική περιοχή. Εάν καθίσουμε να τα βάλουμε με τη Δράμα, γιατί η Δράμα έχει ένα πρόγραμμα πιο πρόσφατο από εμάς, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι. Και για να ξεκαθαρίσω εδώ, επειδή έχει περάσει στον τοπικό Τύπο ότι ο νομός της Δράμας, που έχει τεράστιο πρόβλημα αποβιομηχάνισης, ωφελείται κατ` εξαίρεση και ρίχνεται η Θράκη, αν το πάμε έτσι, τότε όλη η υπόλοιπη Ελλάδα θα μιλάει για εξαίρεση της Θράκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, δεν είναι θέμα του Τύπου, είναι δηλώσεις του πρώην Προέδρου του Επιμελητηρίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στον Τύπο το διάβασα εγώ και γι` αυτό θέλω και μέσα από τον Τύπο να περάσω αυτό. Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι αυτό είναι αναληθέστατο ότι η απόφαση   για τη Δράμα υπογράφηκε την ίδια ημέρα, στις 30 Ιουνίου του 2010 και για τη Θράκη και εδώ είναι και η συμβολή των τοπικών παραγόντων της Θράκης που αναφέρατε προηγουμένως. Η μόνη διαφορά είναι ότι για τη Θράκη ρυθμίζονται ευνοϊκά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δάνεια έως και το 2006, ενώ για τη Δράμα ρυθμίζονται και νεότερα, μετά το 2006. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε, όμως, να ισοπεδώνουμε τα πάντα.
Και πάλι, υπάρχει πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας για ευνοϊκή μεταχείριση της Θράκης και είναι μια απόφαση, η οποία είναι δυναμική, που σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει - και αυτό έχει το νόημά του - και μπορεί ακόμα και να πάει και επιπλέον της Δράμας. Άρα, το να βγαίνουμε και να παραπονιόμαστε μόνο για πράγματα που δεν ευσταθούν, νομίζω ότι αδικεί την ίδια τη Θράκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο που έχει σχέση με την περιοχή μας. Βλέπουμε ότι πάλι οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας να βρίσκονται στο δρόμο, βλέπουμε κάποιες αντιδράσεις. Υπάρχει πληροφόρηση ότι ορισμένες τράπεζες δεν θέλουν να δεχθούν, με βάση τη συμφωνία που είχαν υπογράψει, να δώσουν χρήματα ώστε να λειτουργήσει και πάλι η επιχείρηση. Ποια είναι η αλήθεια κ. Πεταλωτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Μπακιρτζάκη, γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται με αυτές τις 600 οικογένειες της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Γνωρίζουμε το τι γίνεται γενικότερα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι πριν με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δόθηκαν 35 εκατ. ευρώ σε ένα άδειο βαρέλι, χωρίς να υπάρχει καν business plan, χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική, για να πληρώνεται το ΙΚΑ και να καλύπτονται κάποιοι μισθοί των υπαλλήλων εκεί, χωρίς ποτέ να υπάρχει business plan, κάτι που ήταν και παράνομο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, υπάρχουν όλα αυτά, αλλά αρνούνται οι τράπεζες να προχωρήσουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι δεν θα δοθεί τίποτα. Υπάρχει προοπτική. Το υπουργείο Οικονομίας δούλευε από την πρώτη στιγμή. Δημιουργήθηκε ένα business plan, πριν από δύο μήνες περίπου. Υπάρχει νέα διοίκηση στα Ενωμένα Κλωστήρια. Έχει βγει απέξω ο Λαναράς - που είπαν, δίνουμε λεφτά στον Λαναρά. Δεν δίνουμε τίποτα στον Λαναρά και εκεί υπάρχει και ένα θέμα ευθυνών που διερευνάται ήδη. Από κει και πέρα, προσπαθούμε να πείσουμε και τις τράπεζες, οι οποίες είναι μέτοχοι πλέον, να κάνουν το έργο τους, γιατί υπάρχει κρατική εγγύηση, δημόσια εγγύηση -και αυτό είναι το σημαντικό- η οποία δεν θα είναι επ` αόριστον και ήδη υπάρχουν πιέσεις και οι πιέσεις είναι πάνω σε λογική, έτσι ώστε οι τράπεζες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους. Αυτό κάνουμε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το ξέρω ότι το κάνετε. Εάν δεν γίνει εφικτό αυτό κ. Πεταλωτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ...και το κάνουμε με πλήρη επίγνωση ότι δεν πρόκειται να δώσουμε ούτε ένα ευρώ του ελληνικού λαού από δημόσια χρήματα, εάν δεν υπάρχει διασφάλιση ότι αυτή η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία θα δουλέψει και θα είναι βιώσιμη πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια, γιατί τότε και χρήματα του ελληνικού λαού πηγαίνουν στο βρόντο, αλλά και ο ανταγωνισμός με άλλες κλωστοϋφαντουργίες που είναι και στην περιοχή μας, είναι αθέμιτος. Εμείς, εκεί κινούμαστε και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και πολύ καλά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά πρέπει να γίνουν εντός της εβδομάδας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τα χρονικά περιθώρια, νομίζω ότι έχουν στενέψει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζουμε ότι θα γίνουν σύντομα. Αλλά, να πω και κάτι άλλο, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Επειδή κάποιοι, “συστηματικοί” - επαναλαμβάνω “συστηματικοί” - διαμαρτυρόμενοι και παραπονούμενοι εργαζόμενοι συνδικαλιστές δίνουν την εντύπωση ότι το κράτος έχει υποχρέωση να δίνει λεφτά, χωρίς προγραμματισμό. Να σας πω ότι η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, στην οποία έχουν χαθεί εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού, δεν είναι ελληνικό Δημόσιο. Το ελληνικό Δημόσιο δεν οφείλει στους εργαζόμενους της Κλωστοϋφαντουργίας. Οφείλει στην ανάπτυξη. Δεν γίνεται μια θετική διάκριση για να υπάρχει ανάπτυξη και δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτό ως Δημόσιο να μην υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα, να μην υπάρχει εργασία από τους εργαζόμενους και να δίνονται χρήματα στον αέρα. Αυτό το ζητούν και οι εργαζόμενοι, οι σωστά σκεπτόμενοι εργαζόμενοι. Και αυτοί που διακινούν άλλου είδους σενάρια, είναι μειοψηφία και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Ούτε την εργασία εξυπηρετούν, ούτε το δημόσιο συμφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας ρωτά φίλος ακροατής και θέλω να μου απαντήσετε. Πολλά τα σενάρια για συγχώνευση τραπεζών και μάλιστα τα σενάρια ότι ο κ. Σάλλας ετοιμάζεται να εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δύο κρατικές τράπεζες και ρωτάει, τι θα γίνει με τα χιλιάδες υποθηκευμένα χωράφια που έχουμε εδώ, την περιουσία μας στην Αγροτική. Αρχίζουν και ανησυχούν πλέον. Τι γίνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα. Υπάρχει μια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς να συγχωνεύσει την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την καταβολή 701.000.000 ευρώ. Αυτή είναι μια δημόσια πρόταση. Το Δημόσιο την εξετάζει. Θα την εξετάσει με στοιχειοθετημένο τρόπο, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά, να μην υπάρχει καμία αδιαφάνεια. Έχω δηλώσει - και το δηλώνω και τώρα - ότι μοναδικός γνώμονας, μοναδικό κριτήριο είναι το δημόσιο συμφέρον και η βιωσιμότητα αυτών των τραπεζικών οργανισμών, της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που έχουν μέσα δημόσια συμφέροντα, έτσι ώστε να πάει καλά και το τραπεζικό σύστημα. Να υπάρχει κινητικότητα και βασικά κανείς από τους καταθέτες ή τους συναλλασσόμενους με αυτά τα δύο τραπεζικά ιδρύματα, όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί, αλλά ίσα-ίσα από μια συγχώνευση - εάν αποφασιστεί και αν είναι για το δημόσιο συμφέρον - να υπάρχει και όφελος στον απλό Έλληνα πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, πριν σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη συνομιλία, να σας ρωτήσω: Ανασχηματισμός θα γίνει τελικά; Γιατί, βλέπουμε μια να λέμε ναι, μια να λέμε όχι, κάποιοι ισχυρίζονται ότι φταίνε οι υπουργοί, δεν τα πάνε καλά, πρέπει να αλλάξουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, λέμε όχι. Υπάρχει σε εκκρεμότητα πολύ σκληρή δουλειά της κυβέρνησης. Αυτό κάνουμε. Αλλά και εμένα θα μου επιτρέψετε, προτού σας αποχαιρετήσω, να σας πω ότι και στο θέμα των εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών υπάρχει εξέλιξη. Και να σας πω ότι και εκεί υπήρχε μια φοβερή καθυστέρηση και παθογένειες πολλών χρόνων πληρώνονται τώρα. Και εκεί το κράτος δεν πρόκειται να έρθει να χρηματοδοτήσει δράσεις που δεν είναι παραγωγικές και δεν είναι ελεγχόμενες. Αυτό που έχει κάνει η ΑΤΕ  - και το έκανε με πολύ μεγάλο κόπο και με πολύ μεγάλη δική μας παρακίνηση - είναι η ΑΤΕ, επιτέλους, να κάνει ένα business plan, δηλαδή ένα σχέδιο επιχειρηματικής δράσης που να είναι σύνθετο. Το έχει δώσει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών που περιλαμβάνει και πωλήσεις ακινήτων, έτσι ώστε να γίνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ένας υγιής συνεταιριστικός φορέας, απαραίτητος και χρήσιμος. Τώρα έγινε αυτό, πριν από ένα-δύο μήνες. Πάνω, λοιπόν, σε αυτή τη βάση, χθες συνεδρίασε η Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Απελευθέρωσε δύο ακίνητα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απελευθέρωσε τις υποθήκες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς, δύο ακίνητα, προκειμένου να πωληθούν ακίνητα και να υπάρχει, από δω και πέρα, μια σωστή λειτουργία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, αλλά και η Ένωση να βρει τον πραγματικό της ρόλο. Και έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη και για την περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον επαρχιακό Τύπο, θα κάνετε τίποτα; Εννοώ γενικώς, όχι μόνο στην περιοχή μας. Γιατί, κάποια στιγμή δεν πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο κ. Πεταλωτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο περιφερειακός Τύπος είναι χρήσιμος. Είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της περιφέρειας. Σε οποιαδήποτε δράση και να κάνουμε, ο περιφερειακός Τύπος μπαίνει μπροστά. Σήμερα, ήμουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και έκανα εκεί μια σύσκεψη ως αρμόδιος υπουργός για το πώς να ενισχύσουμε τον περιφερειακό Τύπο. Θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι καταστάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μπουν κανόνες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να μπουν κανόνες. Να υπάρξει μια τέτοια πολιτική, έτσι ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις, οι εφημερίδες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί να είναι νόμιμοι και να μπορεί να προάγεται η ενημέρωση της περιφέρειας. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα το δούμε. Και θα είστε από τους πρώτους που θα το μάθουν στην περιφέρειά μας, τα ΜΜΕ εννοώ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ας κάνουμε μια εξαίρεση για την περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε θερμά. Να είστε καλά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...