Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Πολλαπλά τα κυβερνητικά τραύματα: Ελλειμμα συντονισμού, τριβές μεταξύ υπουργών και αντιδράσεις στους κόλπους της Κ.Ο. στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές

 Του Βασιλη Nεδου

Σημάδια έντονης κόπωσης παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση. Από τον λανθασμένο χειρισμό και την καθυστερημένη αντίδραση στο θέμα των 50 δισ. ευρώ ώς τη χθεσινή υπό πίεση απόσυρση ρυθμίσεων, η κυβέρνηση μοιάζει αδύναμη να ελέγξει την ίδια τη νομοθετική παραγωγή της, υπό την πίεση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μερίδα της οποίας ανθίσταται στις διαρθρωτικές αλλαγές. Τα επικοινωνιακά λάθη και οι αστοχίες πληθαίνουν, ενώ κάθε υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβανομένου ...
βεβαίως και του χθεσινού, μετατρέπεται ολοένα και συχνότερα σε πεδίο αντιπαραθέσεως μεταξύ των υπουργών. Αιτία είναι κατά τεκμήριο οι πρωτοβουλίες που αφορούν την εφαρμογή του Μνημονίου.

Πλέον, εκφράζονται ολοένα και περισσότεροι φόβοι ότι η κυβέρνηση μετά τις σχετικά εύκολες, αλλά πολιτικά «ακριβές» οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αδυνατεί να προχωρήσει αποτελεσματικά στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Οτι δηλαδή έχει χαθεί η μεταρρυθμιστική δυναμική της και ότι στερείται του απαιτούμενου συντονισμού, όπως καταδεικνύουν κινήσεις σαν τη χθεσινή απόσυρση της εγκυκλίου του κ. Γ. Ντόλιου, την υποχώρηση στο ζήτημα των ποινών αναφορικά με τη μη πληρωμή διοδίων και την αναδίπλωση του κ. Φ. Σαχινίδη σε ρύθμιση για το δικηγορικό επάγγελμα.
 
Ο πρωθυπουργός πάντως προσπαθεί να εμφυσήσει πνοή αισιοδοξίας και γι' αυτό αποδίδει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ. Ενδεικτική και η χθεσινή τοποθέτησή του στο υπουργικό ότι «η χώρα δεν καταρρέει».
 
Ωστόσο, φαίνεται να κατανοεί τις κυβερνητικές δυσλειτουργίες και με αφορμή τους ημιυπαίθριους ζήτησε χθες την καλύτερη συνεργασία με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα συντονίζει ομάδα για ζητήματα αμιγώς οικονομικής φύσεως (λ.χ. ημιυπαίθριοι). Πηγές προσκείμενες τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών υποβαθμίζουν τη σημασία της ομάδας αυτής (η οποία πιθανότατα θα απαρτίζεται από χαμηλόβαθμα στελέχη), τονίζοντας ότι βασικό της έργο θα είναι να μην επαναληφθούν συγχύσεις όπως αυτή με τους ημιυπαίθριους σε ζητήματα οικονομικής υφής τα οποία αφορούν μεγάλη μερίδα πολιτών.
 
Πέρα από τις συγκεκριμένες παραινέσεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για τη Σαμοθράκη και την περιοδεία του στη Θράκη, το υπουργικό συμβούλιο έγινε πεδίο αντιπαράθεσης με αφορμή -για ακόμη μία φορά- το φορολογικό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έγινε στόχος επικρίσεων από τους κ. Ευ. Βενιζέλο, Χρ. Παπουτσή, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Χ. Καστανίδη και Χ. Παμπούκη. Και τούτο συνέβη παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι «παραπονούμενοι» υπουργοί είχαν καταλήξει σε ένα πλαίσιο εκατέρωθεν συμφωνίας.
 
 Ο κ. Βενιζέλος έθεσε εκ νέου θέμα για τον οικονομικό εισαγγελέα, εκφράζοντας την απορία περί του ποιος τελικά θα τον επιλέγει. Διαφώνησε κάθετα με το δικαίωμα του να έχει μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Βενιζέλος υπήρξε ιδιαίτερα οξύς ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ζητώντας από τον κ. Παπακωνσταντίνου «να πάρει πίσω τις αδιαφανείς διαδικασίες». «Πάμε να φτιάξουμε έναν δικαστικό Φρανκενστάιν», φέρεται να είπε ο υπουργός Αμυνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Καστανίδης, λέγοντας ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της έννομης τάξης. «Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Εγώ απλά θέλω ένα εργαλείο για να κάνω τη δουλειά μου», φέρεται ότι απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπουτσής αρνήθηκε οποιαδήποτε υπαγωγή της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού στον εισαγγελέα, κάτι το οποίο τελικά επέτυχε. Αντιστοίχως, ο οικονομικός εισαγγελέας θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Π. Μπεγλίτης βρήκε εξαιρετικά αρνητικό να εξακολουθούν να υφίστανται διαφωνίες ακόμη και στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Η κ. Λούκα Κατσέλη ζήτησε επέκταση της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης για τις επιχειρήσεις και σε στρώματα του πληθυσμού
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...