Ότι έρχεται να καταργήσει το ένα νομοσχέδιο, επανέρχεται από το «παράθυρο» σε άλλο! Ο λόγος για τις αποσπάσεις των υπαλλήλων οργανισμών που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών, καθώς, ενώ στο νομοσχέδιο για τις ...
αστικές συγκοινωνίες αυτές ανακαλούνται και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις, στο σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα, που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την προηγούμενη εβδομάδα, ο «εσωτερικός δανεισμός» εργαζομένων επιτρέπεται έως και για εννέα χρόνια.
Συγκεκριμένα, το ένατο άρθρο του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, καθορίζει ότι «με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου λήγει αυτοδικαίως και ανακαλείται κάθε απόσπαση εργαζομένου από οποιονδήποτε παλιό φορέα ή τον ΟΑΣΑ σε οποιαδήποτε εταιρεία ή υπηρεσία». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία χαιρετίστηκε από όλους, καθώς κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική, λόγω της σπατάλης ανθρώπινων πόρων σε «βολικές» θέσεις και της ταυτόχρονης έλλειψης χεριών εργασίας σε νευραλγικές υπηρεσίες. Ότι θετικό έρχεται να δημιουρήγσει το εν λόγω μέτρο, αποδομείται δυνητικά από το άρθρο 88 του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος ανάθεσης και εκτέλεσης μελετών και δημοσίων έργων. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Υποδομών, μπορούν να καλύπτονται κενές θέσεις στα οργανογράμματα δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που βρίσκονται υπό την εποπτεία του, με απόσπαση υπαλλήλων των εν λόγω φορέων «ή προσωρινή διάθεση υπαλλήλων, κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα, όρο συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας και συμφωνίας».
Εάν η διατύπωσή του δεν αλλάξει, μόλις το νομοσχέδιο καταστεί νόμος του κράτους, τα διοικητικά συμβούλια των φορέων θα μπορούν να καθορίσουν κατά κλάδο και ειδικότητα τον αριθμό των προς πλήρωση θέσεων, και οι αποφάσεις τους θα εγκρίνονται με υπουργική απόφαση. «Η διάρκεια της απόσπασης ή προσωρινής διάθεσης είναι τριετής και μπορεί να παραταθεί ισόχρονα για δύο ακόμη φορές» αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Υποδομών αντικρούουν το ότι πρόκειται για «παραθυράκι», επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο άρθρο προέκυψε, έπειτα από τις ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους που εκδήλωσαν διάφοροι δημόσιοι φορείς, καθώς βαίνει προς συνταξιοδότηση μέγας αριθμός υπαλλήλων. «Θέλουμε να κάνουμε ένα γρήγορο "by pass" σε οργανισμούς που έχουν ανάγκη από προσωπικό» σημειώνουν. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι δια του νόμου θεσπίζεται για πρώτη φορά η ανάληψη του βάρους της μισθοδοσίας των αποσπασμένων ή των «δανεικών» υπαλλήλων όχι από τον φορέα υποδοχής, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά από το υπουργείο από το οποίο προέρχεται
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=384581&dt=15/02/2011#ixzz1E1b5LQXl
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου