Γράφει ο Καφενόβιος
Αυξάνονται και πληθύνονται οι προσωπικότητες, που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το ελληνικό χρέος. Ανάμεσά τους και ο Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος υπογράφοντας το σχετικό αίτημα τόνισε, πως «οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να μάθουν πώς και γιατί δημιουργήθηκε» το χρέος.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους καθηγητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστα Λαπαβίτσα και Στάθη Κουβελάκη και το ...
Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Εντός του Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί επισήμως προς την κυβέρνηση η έκκληση της πρωτοβουλίας για τη σύσταση ΔΕΛΕ.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «μία τέτοια επιτροπή δεν θα μπορούσε να γίνει από τη Βουλή, καθώς όλες όσες........
έχουν συσταθεί μέχρι τώρα κατέληξαν σε φιάσκο. Στη δική μας θα συμμετάσχουν σωματεία, κοινωνικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις με εμπειρία που δεν έχουν σχέσεις όμως με την εξουσία, καθηγητές πανεπιστημίων και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο».
Σκοπός της επιτροπής είναι να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις (π.χ. των Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens, των εξοπλιστικών, των δανείων με τη Γκόλντμαν Σακς κ.ά.) για να αποκαλυφθεί πώς και γιατί εκτινάχθηκε το χρέος.
Την πρωτοβουλία στηρίζουν προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Ανάλογη πρόταση για σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου του δημόσιου χρέους, κατά τα πρότυπα του Εκουαδόρ, έχει καταθέσει στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Σ. Σακοράφα, σημειώνοντας πως «σκοπός μας είναι να βρούμε ποιό κομμάτι αυτού του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς. Επομένως παράνομο ή απεχθές, ώστε να το αρνηθούμε».
Στο Εκουαδόρ, πάντως, όπου συστήθηκε μια ανάλογη διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, (Debt Autiding Committee), με πρωτοβουλία του προέδρου Φερνάντο Κορέα, επέτρεψε να γίνει ένα «κούρεμα» του χρέους που είχε συναφθεί με έκδοση ομολόγων της τάξης του 65%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου