Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: 104 οι νεκροί διαδηλωτές

  Τουλάχιστον 104 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την περασμένη Τετάρτη που ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σύμφωνα με νέα εκτίμηση από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Την είδηση αναμεταδίδει το BBC το οποίο αναφέρει ότι ο στρατός χρησιμοποιεί βαριά όπλα εναντίον των διαδηλωτών.
Ο υπολογισμός των θυμάτων από τη  Human Rights βασίζεται σε ...
τηλεφωνικές συνεντεύξεις με το νοσοκομειακό προσωπικό, καθώς και με αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε το HRW σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

    "Οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών ενόπλων ομάδων" προσθέτει η ανακοίνωση.

    "Οι δυνάμεις ασφαλείας τουπυροβολούν κατά πολιτών της Λιβύης και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους απλώς επειδή ζητούν αλλαγή και υπευθυνότητα" δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.

Σε διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα στη Βεγγάζη, οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν ακόμη και με πυρά, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος, ο Μοχάμεντ αλ Μουγράμπι.

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από ένα δικαστήριο στη Βεγγάζη. Άλλοι "επιτίθενται στην φρουρά, και αντιμετωπίζουν πυροβολισμούς", διαβεβαίωσε ο δικηγόρος αυτός.

    Ο ίδιος είπε ότι "τουλάχιστον 200 άνθρωποι" έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο της αντιπολίτευσης 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, από την αρχή της διαμαρτυρίας, την Τρίτη, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να βρεθεί στο νοσοκομείο της πόλης για να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό.

    Η Human Rights Watch, επικαλούμενη ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου Al Jalal της Βεγγάζης ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στο νοσοκομείο υπήρχαν το Σάββατο περισσότεροι από 20 νεκροί, ενώ 25 τραυματίες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.



To βίντεο που ακολουθεί και ανέβηκε πρόσφατα στο youtube, δίνει μια εικόνα των όσων διαδραματίζονται στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις κατάστολής χτυπούν αδιακρίτως ακόμη και μικρά παιδιά.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Λιβύης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών" κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων της τάξης και πολίτες στην Αλ Μπάιντα, στην ανατολική Λιβύη.

    "Μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών, η οποία αυτοαποκαλείται 'το Ισλαμικό Εμιράτο της Μπάρκα (προηγούμενη ονομασία της βορειοδυτικής περιοχής της Λιβύης), κρατά ως ομήρους μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και πολίτες", δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Αυτή η σύλληψη ομήρων άρχισε "κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών", δήλωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

    Αυτή η ομάδα "ζητεί την άρση της κατάστασης πολιορκίας που έχει επιβληθεί από τις δυνάμεις της τάξης για να μην εκτελέσει τους ομήρους", πρόσθεσε.

    "Διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις έγιναν από την πλευρά των αρχών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ", δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι είναι "ακόμη σε εξέλιξη".

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή "οι δύο αστυνομικοί που απαγχονίστηκαν την Παρασκευή στην αλ Μπάιντα ήταν από αυτή την ομάδα αυτή".

Έκοψαν το Iντερνετ

 Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε το Σάββατο στη Λιβύη, όπου οι διαδηλωτές έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις εναντίον του επί τέσσερις δεκαετίες ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με μια εταιρία στις ΗΠΑ η οποία παρακολουθεί την κίνηση στο Internet.

    Σύμφωνα με την Arbor Networks, η οποία εδρεύει στην Μασαχουσέτη, δεδομένα που συλλέχθηκαν από 30 παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η κίνηση στο Διαδίκτυο εσωτερικά, από και προς τη Λιβύη διακόπηκε απότομα το Σάββατο.

    Κατά τα ίδια στοιχεία, είχαν σημειωθεί δυο περιορισμένες διακοπές της πρόσβασης νωρίτερα την Παρασκευή.

  
    Το Διαδίκτυο είχε χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για το συντονισμό των κινητοποιήσεών τους.

    Οι Αιγυπτιακές αρχές είχαν διακόψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μερικές ημέρες στην διάρκεια τη εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...