Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον έχουν βάλει στο στόχαστρο.
Ενα τμήμα του ΠΑΣΟΚ ζητά επιμόνως από τον πρωθυπουργό να τον απομακρύνει. Εσχάτως όμως ασκούν κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου πολλοί βουλευτές και αρκετοί υπουργοί. Τον κατηγορούν για συγκεντρωτισμό, λανθασμένους χειρισμούς, επικοινωνιακές αστοχίες και ελαστική στάση απέναντι στους ...
εκπροσώπους της τρόικας που τους έδωσε το δικαίωμα να συμπεριφέρονται σαν γκαουλάιτερ.
Ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα στήριζε τον στενό συνεργάτη του, ωστόσο το θέμα είναι για πόσο καιρό ακόμη θα το κάνει.
Ηδη κυκλοφορούν τα σχετικά σενάρια που θέλουν τον Γ. Παπανδρέου να προχωρά σε μερικό ανασχηματισμό που θα αφορά κάποιους υπουργούς και μερικούς υφυπουργούς. Αυτή η λύση, υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, είναι η ενδεδειγμένη, για να μη φανεί ότι ο πρωθυπουργός σύρεται από τη Ν.Δ., η οποία μετ' επιτάσεως καλεί τον κ. Παπακωνσταντίνου να παραιτηθεί.
Η κατάσταση οξύνθηκε την προηγούμενη βδομάδα με τις συστάσεις των επιτηρητών «πουλήστε δημόσια περιουσία για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ». Πολλοί στην κυβέρνηση ενοχλήθηκαν και με το ύφος και με το περιεχόμενο των δηλώσεων και θεώρησαν υπεύθυνο τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρωθυπουργός τρόμαξε από την έκταση των αντιδράσεων και, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η χώρα «βαράει διάλυση», υποχρεώθηκε να διαψεύσει τα περί εκποίησης του εθνικού πλούτου, προσθέτοντας ότι δεν θα δοθεί ούτε σπιθαμή γης. Δεν δικαιούται όμως να δηλώνει αιφνιδιασμένος. Είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Προφανώς δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η αναδίπλωση του Γ. Παπανδρέου οφείλεται στις ποικίλες ιδεολογικές αγκυλώσεις που επιχωριάζουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.
Συνομιλητής του υπουργού Οικονομικών είπε στην «Κ.Ε.» πως «ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούμε να μαζέψουμε χρήματα χωρίς να πουλήσουμε τίποτα. Πρόκειται για μια παραλλαγή της αμώμου συλλήψεως. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είναι προοδευτική πολιτική να έχεις υψηλό χρέος, δεν τολμούν να παραδεχτούν το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι προτιμότερο να πουλήσεις τα ασημικά σου για να γλιτώσεις από το βραχνά των τόκων».
Στο ερώτημα «αν είναι εφικτό να μαζευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό μέσα σε λίγα χρόνια» εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πλησιάσεις το στόχο: «Ιδιωτικοποιείς επιχειρήσεις του Δημόσιου είτε παραχωρώντας το 51% είτε παραχωρώντας το 49% και το μάνατζμεντ. Δημιουργείς εταιρεία στην οποία τοποθετείς έναν αριθμό ακινήτων. Τη βάζεις στο χρηματιστήριο και πουλάς τις μετοχές. Εχεις έσοδα και από την πώληση των μετοχών και από τα μερίσματα που θα εισπράττεις από τις μετοχές που θα έχεις στην κατοχή σου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει αυτό με το "Ελληνικό". Εκχωρείς για τριάντα ή και περισσότερα χρόνια εκτάσεις προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Πουλάς γη. Δεν είναι έγκλημα καθοσιώσεως. Ο ιδιώτης που δίνει τη γη του σε ξένους -ολόκληρα χωριά ανήκουν σε αλλοδαπούς- δεν στιγματίζεται για έλλειμμα πατριωτισμού. Γιατί το κράτος απαγορεύεται να κάνει το ίδιο για να αποφύγει τη χρεοκοπία;».
Το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας απασχολεί τον πρωθυπουργό εδώ και μήνες. Μάλιστα, είχε ζητήσει προτάσεις από διάφορα στελέχη που έχουν γνώση και διαθέτουν εμπειρία σε τέτοια θέματα, όπως είναι η βουλευτίνα Επικρατείας Ελενα Παναρίτη. Οσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου συμφωνούν πως για να προχωρήσει η υπόθεση απαιτούνται: ισχυρή πολιτική βούληση, πειθαρχία στην εκτέλεση και άνθρωποι που θα αναλάβουν υπεύθυνα να υλοποιήσουν το σχέδιο. Ενδεχομένως, λένε, να χρειάζεται και τοποθέτηση υπουργού. Και επικαλούνται τα ανάλογα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε χώρες με παρόμοια προβλήματα και έχουν καταγραφεί ως διεθνείς επιτυχίες.
Τα ίδια στελέχη πάντως σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο να προηγηθεί η δημιουργία μητρώου καταχώρισης νομικών και οικονομικών συμφερόντων πάνω στη γη, δηλαδή μια καθαρή εικόνα για το τι ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι να μην εμφανιστούν σοβαροί επιχειρηματίες γιατί θα τους αποθαρρύνει η ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατεί. Οι μόνοι που θα ενδιαφερθούν θα είναι αυτοί που θα επιδιώξουν να ξεπλύνουν βρόμικο χρήμα αγοράζοντας κοψοχρονιά τα «φιλέτα». Στην ίδια λογική είναι και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη [σελ. 18], η οποία θέτει ως προϋπόθεση «τη μεθοδική καταγραφή της δημόσιας υπηρεσίας και χρονοδιαγράμματα που θα καταλήγουν σ' ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου