Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Παζάρι για την... αξιοποίηση των ελληνικών φιλέτων

Οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον Σερβάς Ντερούζ, που άναψε φωτιές στο βήμα.
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλεδιασκέψεων συνεχίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - τρόικας για το πακέτο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.
 Θεωρείται βέβαιη η εγγραφή του συγκεκριμένου ποσού ως «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» στο αναθεωρημένο μνημόνιο που προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του μήνα, αλλά επιχειρείται να...
 υπάρξει «ελαστικότητα» ως προς το πακέτο των «αποκρατικοποιήσεων» και ως προς το χρόνο που θα γίνουν.
Υπάρχει όμως και «αντάλλαγμα» για τις παραπάνω... διευκολύνσεις: Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι έχει γίνει δεκτό το αίτημα της τρόικας να επιλεγούν κινήσεις που μειώνουν το χρέος και όχι το έλλειμμα.
Δηλαδή αυτοαναιρείται το δικαίωμα μέσω «αξιοποιήσεων» να βρεθούν έσοδα που θα υποκαταστήσουν επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα με έσοδα από μισθώματα ακινήτων. Το αντεπιχείρημα αναφέρει ότι αν πωληθούν μειώνουν το χρέος, άρα και το κόστος αποπληρωμής του. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί:
* Να μην υπάρξει σαφής όρος για έσοδα 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012.
Θεωρείται πολύ κρίσιμο, διότι αν δεν το πετύχει η Ελλάδα τίθεται ζήτημα εκταμίευσης των τελευταίων δόσεων του δανείου αλλά και «αποτυχίας» απέναντι στις διεθνείς αγορές.
Αντιθέτως ο στόχος του 2015 έχει «διαφορετική» σημασία. Και τούτο διότι αν το πρόγραμμα υλοποιηθεί κατά γράμμα τότε η Ελλάδα θα έχει βγει από το μνημόνιο και θα έχει επιστρέψει στις αγορές.
* Να υπάρξει όρος που να συσχετίζει το πρόγραμμα με την πορεία των αγορών, εγχώριων και ξένων, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα.
Υπό το βάρος των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων περί «μη πώλησης», αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι προκρίνεται η επιλογή της μακροχρόνιας παραχώρησης (βάσει διεθνούς δικαίου, μπορεί να φτάσει έως τα 99 έτη, αν και αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για συμβάσεις 30 έως 50 ετών).
Οσο για τη μορφή των παραχωρήσεων, αν η Ελλάδα μείνει πιστή στο δόγμα της τρόικας ότι τα χρήματα θα πάνε για μείωση του χρέους τότε δεν θα προχωρήσει σε μορφές αξιοποίησης που δεν εξυπηρετούν αυτό το σκοπό (π.χ. παραχώρηση με είσπραξη εν συνεχεία ετήσιου μισθώματος) αλλά σε εκχώρηση δικαιωμάτων προς εκμετάλλευση.
Για παράδειγμα, στο Ελληνικό, το κράτος θα μπορούσε να παραχωρήσει στην υπό σύσταση εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Η μεταβίβαση σε ιδιώτη της εταιρείας φέρνει άμεσα έσοδα, τα οποία μειώνουν το χρέος.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η καταγραφή των ακινήτων έχει πολλά προβλήματα. Από την πρόχειρη λίστα των «ελεύθερων» ακινήτων της ΚΕΔ αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι την πιστοποίηση όσων είναι πραγματικά αξιοποιήσιμα, δηλ. έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, ξεκάθαρη χρήση γης, δεν υπάρχουν καταπατήσεις και ατέλειες, μένει αρκετή δουλειά.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα του 2007 που έγινε για να βρεθούν στην Αττική κτίρια για άμεση αξιοποίηση κατέληξε σε περιουσία 700 εκατ. ευρώ, αφού ακόμη και κτίρια που χρησιμοποιούν υπουργεία στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας.
Ο κρατικός σχεδιασμός έχει ως στόχο να δημιουργηθεί και να ανακοινωθεί έως τον Ιούνιο μία λίστα με 100-200 ακίνητα τα οποία είναι «έτοιμα» προς αξιοποίηση. Εως το τέλος του έτους πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ένα ή δύο χαρτοφυλάκια ακινήτων ώστε από το 2012 να «τρέξουν» οι διαγωνισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και το δεύτερο προς το τέλος του έτους.
Αυτό δεν αποκλείει την ανακοίνωση αποκρατικοποιήσεων «καθαρών» μεγάλων ακινήτων όπως το Ελληνικό. Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για να γίνουν αναλυτικότερες ανακοινώσεις για τις κρατικές προθέσεις.
Οσα ακίνητα βρεθούν με «προβλήματα» θα αναζητηθεί λύση είτε συνολική με διευθέτηση των χρήσεων γης (που όμως μπορεί να προσκρούσει στο ΣτΕ) είτε με κατά περίπτωση εξέταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...