Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ETE- Alpha: Στενεύουν δραματικά τα περιθώρια

Στενεύουν ραγδαία τα περιθώρια για ένα deal Εθνικής και Alpha Bank, καθώς κύκλοι της δεύτερης δηλώνουν στο euro2day ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εμμένει στις θέσεις που διατύπωσε επίσημα στην ανακοίνωση της Παρασκευής, απορρίπτοντας την πρόταση της ΕΤΕ.

Σημειώνεται ότι η θέση αυτή της Alpha, που μοιάζει πλέον τελεσίδικη, προήλθε μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν ...


όλο το Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της.

Σε ό,τι αφορά το διαφαινόμενο "ναυάγιο", κύκλοι της Alpha επισημαίνουν ότι η Εθνική επέδειξε "ακαμψία" στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, ως προς τη σχέση ανταλλαγής.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του euro2day, η σχέση ανταλλαγής που είχαν υπολογίσει οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Alpha είχε διαφορά της τάξεως του 10% και άνω από αυτή που είχε προτείνει η ΕΤΕ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, από την πλευρά των κύκλων της ΕΤΕ υπήρξαν δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική εμμένει στην προσφορά της, την οποία και θεωρεί συμφέρουσα για τους μετόχους της Alpha.

Γι αυτό άλλωστε, παρότι όλη η διοίκηση της Εθνικής παρέμεινε «επι των επάλξεων» το Σαββατοκύριακο, έκανε ότι μπορούσε για να διευκρινίσει ότι «το μπαλάκι παραμένει στο γήπεδο της Alpha που πρέπει να πει τι θέλει, αλλά και να ενημερώσει τους μετόχους της για τους λόγους άρνησης της πρότασης μας».Με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις των δύο πλευρών, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΕΤΕ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς, παρότι θα έμπαινε δε μια διαδικασία να επαναδιαπραγματευτεί με την Αlpha, με πρωτοβουλία πλέον της δεύτερης.

Ωστόσο η Alpha «ξέκοψε» με τις δηλώσεις της στο Euro2day.gr ότι δεν προτίθεται να επεκταθεί κι ότι παραμένει στις θέσεις της όπως αυτές εκφράστηκαν με την ανακοίνωση της Παρασκευής.

Πάντως σύμφωνα με κύκλους της Alpha, υπήρχαν αυτή τη φορά σημαντικά σημεία σύγκλισης. Όπως λέγεται, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές σε ότι αφορά το οργανόγραμμα, (τις «καρέκλες» δηλαδή των κορυφαίων στελεχών) , ενώ παραδέχονται ότι οι δύο τράπεζες έχουν περίπου την ίδια κουλτούρα και ποιότητα στελεχών, καθώς επίσης ότι αυτή τη φορά θα προέκυπταν σημαντικές συνέργειες.

Το κλειδί, για το «κόλλημα» του deal, σύμφωνα με την πλευρά της Alpha φέρεται να είναι το ύψος του τιμήματος αλλά και η αβεβαιότητα της συγκυρίας. Η αναφορά περί αβεβαιότητας ερμηνεύεται από την αγορά ως νύξη για τη διαφορά στο ποσό ομολόγων που διαθέτουν οι δύο τράπεζες και για την ανομοιομορφία στο ρίσκο από ένα haircut.

To περίεργο ωστόσο είναι ότι οι διαρροές των δύο πλευρών, ουδόλως συμπίπτουν στο θέμα του τιμήματος. Η πλευρά της ΕΤΕ ανεπίσημα αναφέρει ότι δεν εκδηλώθηκε από την Alpha πρόθεση βελτίωσης του τιμήματος, ενώ η άλλη πλευρά κάνει λόγο για «ακαμψία της Εθνικής για το… ίδιο θέμα!

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι μετά την πάροδο του Σαββατοκύριακου, (στη διάρκεια του οποίου τα επιτελεία των δύο τραπεζών είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν διεξοδικά τις θέσεις τους) και οι δύο πλευρές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις, της Παρασκευής,
δεν φαίνεται να αφήνει πλέον πολλά περιθώρια.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης
στο conference call τη Δευτέρα, "η πρότασή μας ήταν και παραμένει φιλική".

Παρότι –θεωρητικά- θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες εξελίξεις- πίεση κάποιων μετόχων της Alpha προς το ΔΣ να επανεξετάσει τη θέση του ή και υποβολή Δημόσιας Προσφοράς πλέον από την ΕΤΕ- στην πράξη, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα ενδεχόμενα αυτά είναι μάλλον απομακρυσμένα.

Κι αυτό καθώς οι μετοχικές ισορροπίες, το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον αλλά και η εμπειρία της χώρας μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μάλλον δεν συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα», σημειώνουν, αλλά τέτοιου είδους κινήσεις σίγουρα θα αποτελούσαν «έκπληξη», ενώ η αποτελεσματικότητα θα ήταν αμφίβολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...