«Η ελληνική επιτυχία δεν είναι εγγυηµένη»
Την πλέον απαισιόδοξη έκθεσή της για την πορεία του ελληνικού προγράµµατος προσαρµογής έδωσε χθες στη δηµοσιότητα το κλιµάκιο της Κοµισιόν που µετέχει στην τρόικα, εκφράζοντας µάλιστα για πρώτη φορά την εκτίµηση ότι «η επιτυχία δεν είναι εγγυηµένη».Σύµφωναµε την έκθεση, έχουν προκύψει µια σειρά από σηµαντικά εµπόδια, όπως η τεταµένη οικονοµική κατάσταση, η µετάδοση δυσκολιών από άλλες...
περιφερειακές οικονοµίες της ευρωζώνης, η επίµονη αναποτελεσµατικότητα στη συλλογή τωνφόρων, όπωςκαι καθυστερήσεις και προβλήµατα ικανότητας στην εφαρµογή διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων. Γι’ αυτό, υπογραµµίζεται, η επίτευξη των στόχων του προγράµµατος θα απαιτήσει πολύ µεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρµογή των συµπεφωνηµένων πολιτικών από ό,τι τα δυο προηγούµενα τρίµηνα.
Οπως αναφέρει ...
χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει καµιά εγγύηση για την επιτυχία. Περισσότερο από ποτέ, τα επόµενα βήµατα στην εφαρµογή του προγράµµατος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πολιτικό συντονισµό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας».
Στο επίδικο ζήτηµα των 50 δισ. από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, οι κοινοτικοί αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησηςνα εξασφαλίσει αυτό το ποσό µέχρι το 2015 µέσω αναβαθµισµένου προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του ∆ηµοσίου, κάτι που θα µπορούσε να οδηγήσει σε µείωση του δηµοσίου χρέους της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες µονάδες.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη παραµένουν ίδιες, αν και θα πρέπει κανείς να είναι συγκρατηµένος,αλλά τονίζεται πως η ανεργία θα αυξηθεί σηµαντικά, φθάνοντας το 2011 στο 14,75%. Εκτιµούν επίσης ότι µε τις υπάρχουσες και διαφαινόµενες συνθήκες είναι πολύ δύσκολογια την Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2012. Για τα φορολογικά έσοδα, οι κοινοτικοί αναφέρουν πως το 2010 ήταν κατά 2% του ΑΕΠ λιγότερα από τον στόχο, η περαίωση ως µέτρο ήταν εν µέρει µόνον επιτυχές ενώ τα µέτρα κατά της φοροδιαφυγής αποδείχθηκαν πλήρως ανεπιτυχή. Ιδιαίτερα σκληρή είναι η έκθεση στο ζήτηµα αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως για τη φοροδιαφυγή ευθύνεται σε πολύ µεγάλο βαθµό ο φορολογικός µηχανισµός που διέπεται από αδράνεια καισυγκεκριµένα συµφέροντα!
Το έλλειµµα του 2010, κατά τους ελεγκτές της Κοµισιόν, ενδέχεται να ξεπεράσει το 9,5% που λέει η ΕΛΣΤΑΤ, λόγω ελλιπών στοιχείων για ΟΤΑ, νοσοκοµεία κ.λπ.– κάτι που θα γίνει γνωστό στα τέληΜαρτίου και τον Απρίλιο θα αποφανθεί η Γιούροστατ. Οπως και να έχει όµως, θα απαιτηθούν πρόσθετα µέτρα το 2011 για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείµµατος των 17 δισ.Αυτά, κατά την έκθεση, θα προσδιορισθούν αφού καταρτισθεί το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα.
ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Σύµφωνα µε τους κοινοτικούς τρίαείναι τα σενάρια για το δηµόσιο χρέος
1.Το χρέος δεν είναι βιώσιµο και άρα η δηµοσιονοµική εξυγίανση του Μνηµονίου συνεχίζεται επ’ αόριστον
2. Ολα βαίνουν καλώςκαι η ανάπτυξη εκτοξεύεται µαζί µε το πρωτογενές πλεόνασµα
3. Το χρέοςγίνεται βιώσιµο χάρη στα 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ , ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου