Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στη γραμμή Μέρκελ και η Φινλανδία

Κουβέντα για την επιμήκυνση από την Μαρί Κιβινιέμι - Λύση-πακέτο για την Ελλάδα θέλουν και οι Φινλανδοί
Γ. Παπανδρέου: Λάβαμε το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων - Επιμένει σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις

Στην εξεύρεση συνολικής ευρωπαϊκής λύσης επέμεινε και ...
η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μαρί Κιβινιέμι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι. Ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί και για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, που θεωρείται ήδη συμφωνημένη.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα τα οποία έλαβε η Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθήσει να θέτει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εντός των επομένων μηνών. Πρόσθεσε δε, ότι η Φινλανδία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη λήψη ενός συνολικού πακέτου, "ώστε να καθησυχάσουμε και τις αγορές". "Σχεδιάζουμε το πακέτο αυτό εδώ και καιρό και από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και έτσι, αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις, αν άλλες χώρες αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, τότε η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου αυτού.", τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και ότι το θα αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε και μάλιστα, όπως τόνισε, με τόκο. Αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα ληφθούν στις ευρωπαϊκούς συνόδους σημείωσε ότι "θα είναι αποφασιστικής σημασίας, θα είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, καθώς και για το ευρωπαϊκό μας νόμισμα. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αν κατορθώσουμε να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, παρόλο που είναι δύσκολες και πολύπλοκες, στο δύσκολο κόσμο όπου ζούμε, επειδή τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία".
Όσον αφορά στην Ελλάδα και τα μέτρα της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί", προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αλλάξουν. Σε αυτούς ανέφερε: τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καλύτερη διοίκηση στο Δημόσιο, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη γεωργία, τον τουρισμό και την πράσινη ενέργεια.
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις ογκώδεις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν κατά την 24ωρη απεργία. "Καταλαβαίνω ότι είναι επώδυνες. Καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες. Μερικές φορές, λέω στους διαδηλωτές: «θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Γιατί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση;». Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και νομίζω ότι και ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος.", τόνισε.

«Είδε» και τον Όλι Ρεν


Μετά τη συνάντησή του με την Φινλανδή πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Η συνάντηση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του δεύτερου. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα ενόψει και των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, ενώ συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Λιβύη και γενικότερα στον αραβικό κόσμο.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, στην οποία συμμετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος στη συνέχεια τον παρουσίασε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
Η προγραμματισμένη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Γιούτα Ούρπιλαϊνεν δεν έγινε λόγω ασθένειάς της, ωστόσο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...