Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ευτυχώς η Alpha είπε όχι στην πρόταση της Εθνικής

 Γράφει ο Στέφανος Μάνος

Πίσω από την απορρόφηση της Alpha από την Εθνική Τράπεζα κρύβεται το σχέδιο των αμετανόητων σοσιαλιστών να ελεγχθεί το τραπεζικό σύστημα από έναν ισχυρό κρατικό τραπεζικό πυλώνα. Ευτυχώς η Alpha είπε όχι.

Λάου λάου η κυβέρνηση – μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων της τρόϊκας – προσπαθεί να μεγαλώσει την επιρροή του κομματικού κράτους. Στις τράπεζες με την κίνηση της Εθνικής και στη ΔΕΗ με την απορρόφηση του Διαχειριστή του συστήματος.

Όχι άλλο μεγάλωμα του κράτους. Όχι νέες εξουσίες στα κόμματα και στα κομματικά συνδικάτα.

Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατάργησα τη νομοθετική διάταξη που έδινε στον Υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να ψηφίζει στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Εθνικής και με τις μετοχές των ταμείων (διατηρώντας έτσι μια πλασματική πλειοψηφία). Η κυβέρνηση Σημίτη με την τοποθέτηση του Θ. Καρατζά στην.......
 Εθνική προώθησε περαιτέρω της αποκοπή της Εθνικής από το κράτος. Το ίδιο συνεχίστηκε και με τη διοίκηση Αράπογλου, τόσο που να ελπίζεται ότι ο κ. Αράπογλου θα ήταν ο τελευταίος διορισμένος από το κράτος διοικητής.

Έμελε να διαψευσθούν οι ελπίδες αυτές από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία θεώρησε καλό να υποστηρίξει ότι χρειάζεται ένας κρατικός τραπεζικός πυλώνας. Η ίδια κυβέρνηση εξεδίωξε με συνοπτικές διαδικασίες - χωρίς να ερωτήσει τους μετόχους της Τράπεζας - τον κ. Αράπογλου και εγκατέστησε τους κ. Ράπανο και Ταμβακάκη. Η ίδια κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει συνέχεια στην πρόταση συνδυασμένης εξαγοράς της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας και του επίσης κρατικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς με το σκεπτικό και πάλι, υποθέτω, ότι χρειάζεται ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας.

Πριν καν συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha για να αποφανθεί επί της προτάσεως της Εθνικής, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για τις εξελίξεις.

Τι τον θέλουν τον κρατικό τραπεζικό πυλώνα; Για να συνεχιστεί χωρίς προσκόμματα ο απαράδεκτος δανεισμός ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.; Για να μπορεί το κράτος να επιβάλλει – μολονότι βρίσκεται σε κατάσταση οιονεί πτώχευσης – τη χρηματοδότηση των χρεοκοπημένων ΔΕΚΟ ή την αγορά κρατικών ομολόγων με πλασματικά χαμηλό επιτόκιο;

Κύκλοι του κ. Παπακωνσταντίνου τόνιζαν ότι η κίνηση της Εθνικής σηματοδοτεί ότι ξεκίνησε η αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο υπό τις παρούσες συνθήκες. Καμιά υγιή αναδιάταξη δεν σηματοδοτεί η κίνηση της Εθνικής, αλλά αντιθέτως την επάνοδο σε ένα κομματοκρατούμενο τραπεζικό σύστημα που θα ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ιδεοληψίες των αριστερών και θα φέρει πιο κοντά το πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Τι πρέπει να γίνει;

1. Να δηλώσει η κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας κρατικού τραπεζικού πυλώνα (όχι μέσω διαρροών ή της τρόϊκας, αλλά με επίσημη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού).

2. Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση και ολοσχερή ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

3. Να δηλώσει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να παρέμβει οποτεδήποτε στο μέλλον κατά τον διορισμό της διοίκησης της Εθνικής. Οι μέτοχοι στην επόμενη Γενική Συνέλευση θα είναι απολύτως ελεύθεροι να επιβεβαιώσουν ή να αποπέμψουν τη διοίκηση που διόρισε η κυβέρνηση.

4. Να δηλώσει η κυβέρνηση ότι ποτέ στο μέλλον δεν θα παρέμβει για να εξαναγκάσει τα ταμεία να συμμετάσχουν (τα χρεοκοπημένα ταμεία δανείστηκαν) σε αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής.

5. Να δεχθεί η κυβέρνηση να επιστρέψει αμέσως, εδώ και τώρα, η Εθνική στο κράτος τα 350 εκ. που το κράτος φόρτωσε στην Εθνική (που η Εθνική δεν χρειαζόταν) προκειμένου να δικαιολογείται η ανάμειξη του κράτους (κόμματος) στα εσωτερικά της Εθνικής.

Αν γίνουν αυτά, υπάρχει η ελπίδα να μπορέσει να πείσει η Εθνική ότι είναι αξιόπιστος συνεταίρος και όχι ο αχυράνθρωπος του κόμματος που εκάστοτε κυβερνά.

Η άρνηση της Alpha μπορεί να διαβαστεί ως εξής: Φθάνει πια, όχι άλλο μεγάλωμα του κράτους. Επιτέλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...