Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τα ταξίδια του κ. Γ. Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ελσίνκι.


Ο Πρωθυπουργός μετέβη στις δύο «σκληρότερες», από άποψη θέσεων, ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα για να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο «γοητείας και πειθούς» ότι η Αθήνα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εφαρμόσει το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Ο σκοπός του ήταν να λάβει κάποιες εγγυήσεις ότι ...
στις δύο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου θα επιτευχθεί μία συνολική ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της διαχείρισης του χρέους.

Αυτές οι εγγυήσεις όμως δεν ήρθαν -τουλάχιστον με τη μορφή που θα τις επιθυμούσε ο Πρωθυπουργός ούτε από το Βερολίνο ούτε καν από το Ελσίνκι.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπήρξε εξαιρετικά φειδωλή στις δημόσιες δηλώσεις της σε οποιαδήποτε δέσμευση για ειδική μεταχείριση της Ελλάδος, πέραν του θέματος της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ακόμη και αυτό όμως το συνέδεσε με το συνολικότερο πακέτο για την ευρωζώνη, το οποίο ακούει στο όνομα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Το Βερολίνο έχει άλλωστε αντιληφθεί ότι το σύμφωνο αυτό αναμένεται να συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, ιδιαίτερα τα μικρότερα που δεν βλέπουν με καλό μάτι το γερμανικό σχέδιο επιβολής σκληρότατων μέτρων λιτότητας με βάση το γερμανικό μοντέλο. Αναζητεί λοιπόν ήδη νέους, εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του χρέους χωρών της ευρωζώνης, καθώς αντιλαμβάνεται ότι και οι αγορές θα επιτεθούν σε άλλες ευάλωτες χώρες (π.χ. Πορτογαλία) αν «μυρίσουν» διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Οι συνεχιζόμενες αναφορές πολλών γνωστών ινστιτούτων στο ενδεχόμενο «κουρέματος» ή αναδιάρθρωσης μπορεί να διαψεύδονται, αλλά πλέον μοιάζουν να μπαίνουν στο τραπέζι.

Πηγές από τη γερμανική καγκελαρία έλεγαν χθες ότι το Βερολίνο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα μπορέσει να περάσει το ακόμη πιο «δύσπεπτο» πακέτο μέτρων για την περίοδο 2012 – 2014 από την ελληνική Βουλή.

Επομένως, μία συνολική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το ελληνικό χρέος δεν θα είναι δυνατή πριν από αυτό. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την απορία πώς είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει να περάσει αυτό το δύσκολο πακέτο όταν δεν μπόρεσε να καθυποτάξει τις αντικρουόμενες φωνές περί της άντλησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...