Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τράπεζες: μέσω ΕΚΤ η αντιμετώπιση εκροών. Νέα αρωγή ύψους 30 δισ. ευρώ έχει εγκρίνει η τρόικα

Σημαντικά περιθώρια άντλησης επιπλέον ρευστότητας διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες, μετά την κατάθεση στην ΕΚΤ των τίτλων που προήλθαν από τις νέες κρατικές εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, οι οποίες δόθηκαν στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Παράλληλα, η τρόικα έχει εγκρίνει νέα αρωγή ύψους ...
30 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση μέσω των έκτακτων μέτρων στήριξης του κλάδου από το Ευρωσύστημα.
Το γεγονός αυτό διασφαλίζει τις τράπεζες σε περίπτωση που υπάρξει νέα κύμα εκροών καταθέσεων ή καθυστέρηση της επανασύνδεσής τους με τις αγορές.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των ενεχύρων που βρίσκονται στην Ευρωτράπεζα για τη λήψη χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο τέλος του 2010 στα 162 δισ. ευρώ έναντι 137 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Την ίδια περίοδο, το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ είχε φτάσει στα 97,7 δισ. ευρώ από 95 δισ. ευρώ το Νοέμβριο και μόλις 49,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Πόσα μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα άντλησης επιπλέον κεφαλαίων ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση.
Με τα πακέτα ενίσχυσης της ρευστότητας του συστήματος οι τράπεζες διασφαλίζονται από εκροές καταθέσεων που μπορεί να σημειωθούν τους επόμενους μήνες.

Ηδη στο α΄ δίμηνο της φετινής χρονιάς εκτιμάται ότι οι αποταμιεύσεις μειώθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις αναλήψεις μετρητών κυρίως από μικροκαταθέτες, λόγω της ανυπόστατης φημολογίας περί επιστροφής στη δραχμή, όσο και στην ύφεση που αναγκάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «τρώνε από τα έτοιμα».

Μόνο τον Ιανουάριο, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι το επόμενο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα σχέδιο επιστροφής στη διατραπεζική αγορά, υπό την πίεση των νέων στρες τεστ που διενεργούνται αυτήν την περίοδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εγγυήσεις και από την ΤτΕ
Με την τροποποίηση περυσινού νόμου, δίνεται πλέον η δυνατότητα και στην Τράπεζα της Ελλάδος να παράσχει εγγυήσεις στις τράπεζες.

Κύκλοι από την ΤτΕ υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τεχνική διόρθωσης της ελληνικής νομοθεσίας, ώστε στην ακραία περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, η εγχώρια νομισματική αρχή να μπορεί να βοθήσει κάποιοι πιστωτικό ίδρυμα με αυτόν τον τρόπο.

Με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα διότι απαγορευόταν σε όλες τις εισηγμένες, συμπεριλαμβανομένης και τη ΤτΕ να εγγυηθεί κάποιο δάνειο. Πλέον, η κεντρική τράπεζα εξαιρείται από το σχετικό περιορισμό.

Τραπεζικές καταθέσεις: εκροές 4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο
Ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ η πτώση των αποταμιεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το φετινό Ιανουάριο, μετά από εκροές που προσέγγισαν τα 30 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2010.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τον πρώτο μήνα του έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης που καταγράφηκε τον Ιανουάριο προήλθε από τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, οι αποταμιεύσεις των ιδιωτών υποχώρησαν στα 170,63 δισ. ευρώ από 173,51 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010 (εκροή 2,88 δισ. ευρώ) και των επιχειρήσεων στα 35,35 δισ. ευρώ έναντι 34,15 δισ. ευρώ (μείωση 1,2 δισ. ευρώ).

Αγης Μάρκου  Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...