Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη


Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ξεκινήσουν «σύντομα», «εντός ολίγων ωρών» και οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν.

«Τα πλήγματα θα αρχίσουν ...
σύντομα. Εντός ολίγων ωρών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς με ποιόν τρόπο, εναντίον ποιών στόχων και υπό ποιά μορφή θα διεξαχθούν οι επιχειρήσεις.

Αυτή η επέμβαση δεν αποτελεί «κατοχή του λιβυκού εδάφους», αλλά «μία επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα για να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να του επιτραπεί να φθάσει στην ελευθερία και για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι», είπε.«Οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων για επέμβαση, θα είναι φυσικά συνεπείς και θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν προσθέτοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία εγκρίνει την προσφυγή στη στρατιωτική βία εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του πολέμου στη Λιβύη, της σφαγής του λαού του από τον Καντάφι».

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης χαιρέτισε «τον ρόλο του Αραβικού Συνδέσμου», χωρίς τον οποίο «πιθανότατα θα ήταν δύσκολη η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας» και πρόσθεσε ότι «ακόμη και οι Αμερικανοί τηρούσαν επιφυλακτική στάση».

Αναφερόμενος στη Γερμανία είπε ότι το Παρίσι είχε απογοητευθεί ήδη από τη στάση του Βερολίνου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, κατά την οποία δεν ενώθηκε με τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Η Νορβηγία και η Δανία είναι έτοιμες να συμβάλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη που εγκρίθηκαν τη νύκτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Γκρέτε Φαρέμο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε δήλωσαν ότι το Οσλο εξετάζει, μαζί με συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους τρόπους συμβολής της Νορβηγίας στις επιχειρήσεις.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Νορβηγία δέχθηκε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τόνισε ότι ο ΟΗΕ θα συνεργασθεί με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης στον Αραβικό σύνδεσμο.Στην Κοπεγχάγη, η υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λένε Εσπερσεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει «το συντομότερο δυνατόν» εντός της ημέρας την έγκριση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή της χώρας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς.

Το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

Την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων», συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, για την «προστασία αμάχων και κατοικημένων περιοχών» αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με 10 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 5 «λευκά» - ωστόσο διευκρινίστηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ασκούν πίεση στους αντικαθεστωτικούς, ανακαταλαμβάνοντας πολλές πόλεις των οποίων τον έλεγχο είχαν απωλέσει στα πρώτα στάδια της εξέγερσης.

Πανηγυρισμοί έλαβαν χώρα στη Βεγγάζη, από τους επαναστάτες όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Σ.Α.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας να αρχίσουν την εξέταση των επιλογών για το «επόμενο στάδιο».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κατέληξε στην εν λόγω απόφαση καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι πλησιάζουν στη Βεγγάζη, πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, φοβούμενο καταστροφή ανθρωπιστικής φύσης. Η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία ψήφισαν «λευκό» χωρίς να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο, λόγω φόβων πως μία στρατιωτική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.

Ανάληψη στρατιωτικής δράσης αναμένεται σύντομα από τη Γαλλία και τη Βρετανία με τη συνδρομή αραβικών χωρών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επιχειρήσεις κατά της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος Καντάφι εκτιμάται πως μπορεί να ξεκινήσουν από την Κυριακή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλησει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει «ούτε έλεος ούτε οίκτο».

«Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο», δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπους να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.

Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν».

«Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της», δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια «συνωμοσία» της διεθνούς κοινότητας και τη «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα».

Ο υφυπουρός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: «είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της», διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.

Τη στιγμή που ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτειρκών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε, πριν από την ψηφοφορία, ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση.

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.

Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.

Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της «δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας». «Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε «λυπηρό» το γεγονός ότι «επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος». Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του «είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...