Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τα διλήμματα του Πρωθυπουργού στον επικείμενο ανασχηματισμό

Χρόνο επεχείρησε να κερδίσει χθες το βράδυ στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ζητώντας να σταματήσουν τα σενάρια της εκλογολογίας και της ανασχηματολογίας, καθώς οι πρόωρες κάλπες όντως απομακρύνονται, πλην, όμως, ο ανασχηματισμός θα ...
πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι έτοιμος άλλωστε αυτή τη στιγμή και δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του, αφού ο δεύτερος ανασχηματισμός που θα πραγματοποιήσει ως πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και είναι στραμμένος με το βλέμμα προς το εσωτερικό της χώρας, όπως ο προηγούμενος. Αλλά ένας ανασχηματισμός με αποκλειστικό σκοπό την αποτελεσματικότητα, την κοινή πολιτική αντίληψη ως προς τις μεταρρυθμίσεις και την συλλογική λειτουργία του νέου υπουργικού σχήματος. Τα διλήμματα που έχει να απαντήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου ενόψει του ανασχηματισμού είναι ουκ ολίγα-και ιδιαίτερα σημαντικά:

1) Θα χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ή όχι;Όπως αποκάλυψε χθες η Real News, ο πρωθυπουργός αναζητά αξιόπιστα πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, ακόμα και εκτός πολιτικού συστήματος, πλην, όμως, δύσκολα θα βρει ανταπόκριση. Πρώτον, γιατί τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν είναι σημαντικότατα, και δεύτερον καθώς έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης βαίνει προς το τέλος της. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει προτείνει- σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr- στο παρελθόν στον κ. Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει εν λευκώ σημαντικό οικονομικό υπουργείο, πλην όμως αυτός αρνήθηκε. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μάλλον δεν συζητά το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει παλαιά εκσυγχρονιστικά στελέχη του κόμματός του, με ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία, όπως π.χ. ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

2) Θα αλλάξει ή όχι τον υπουργό Οικονομικών;
Έως την Σύνοδο της Ευρωζώνης, την περασμένη Παρασκευή, η απόφαση του πρωθυπουργού για αλλαγή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου υπήρξε σύμφωνα με τις πληροφορίες ειλημμένη. Μετά τη Σύνοδο, πολλοί εκτίμησαν ότι η θέση του «τσάρου» αναβαθμίστηκε και ότι δεν κινδυνεύει πλέον με μετακίνηση σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Άλλοι, ωστόσο, εκτιμούν πως η ενίσχυση της θέσης του αποτελεί το καλύτερο «μομέντουμ» ώστε να γίνει η αλλαγή, χωρίς ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να αποχωρήσει «τσαλακωμένος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr πριν ο πρωθυπουργός λάβει την τελική του απόφαση, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις.

Αν, πάντως, ο πρωθυπουργός αποφασίσει μετακίνηση του «τσάρου», τότε θα προκύψει νέο δίλημμα, ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του- εκείνος που μεταξύ άλλων θα υπογράψει τις αποκρατικοποιήσεις και που θεωρείται βέβαιον ότι θα απειληθεί και με Εξεταστικές Επιτροπές. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης εξακολουθεί να αποτελεί το «φαβορί»- πλην, όμως, δεν είναι ο μόνος, καθώς ακούγεται το όνομα του κ. Ε. Βενιζέλου, αλλά, εσχάτως, και της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου.

3) Τι θα γίνει με τη θέση του Αντιπροέδρου;
Αν παραμείνει ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, πολύ δύσκολα θα υπάρξει και δεύτερος αντιπρόεδρος. Αν επιλεγεί να αντικατασταθεί ο νυν αντιπρόεδρος, τα σενάρια που εξετάζει ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι δυο: Πρώτον, να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, αναλαμβάνοντας και τον κυβερνητικό συντονισμό, αν και ο ίδιος επιθυμεί διακαώς να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών. Και δεύτερον, να…καταργηθεί η θέση του αντιπροέδρου!

4) Ποιος θα αναλάβει τον συντονισμό και την εκπροσώπηση;
Αν δεν αναλάβει αντιπρόεδρος ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, φαβορί να αναλάβει τον συντονισμό είναι ο νυν υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, που έχει από τον καιρό που το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση άριστη συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη. Το Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, αναζητά και κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον κ. Γιώργο Πεταλωτή πάντως να παραμένει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

5) Τι θα γίνει με τα στελέχη που ανέδειξε ο κ. Παπανδρέου;
Σχεδόν… καθολική είναι η εκτίμηση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πως σε έναν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να αφήσει εκτός του νέου υπουργικού συμβουλίου κάποια από τα στελέχη που ο ίδιος ανέδειξε, όσο και αν κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση μοιάζει όχι πιθανό.
Νέα πρόσωπαΕρώτημα είναι και ποια νέα πρόσωπα θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, ώστε να καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικό το κυβερνητικό σχήμα.

Θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε στην κυβέρνηση τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πέτρο Ευθυμίου, ακόμα και αν χρειαζόταν να του δώσει «αβανταδόρικο υπουργείο». Το ίδιο βέβαιον είναι ότι θα γίνει πρόταση στον κ. Γ. Φλωρίδη, αυτή τη φορά όχι για θέση…υφυπουργού (!) που του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά τουλάχιστον για θέση αναπληρωτή υπουργού- ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, π.χ., θα τον ήθελε για αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα έσοδα. Υπουργοποίηση αναμένεται για τον βουλευτή Επικρατείας και Πρόεδρο του ΙΣΤΑ
ΜΕ Ηλία Μόσιαλο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα, τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ενώ το τελευταίο διάστημα αρχίζει να ακούγεται και το όνομα της κυρίας Βάσως Παπανδρέου…
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...