Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Νέο σχέδιο για την ψύξη των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα

Πλησιάζουν τους 7.200 οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι, σχεδόν 11.000 αγνοούμενοι• η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στους αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Kυβέρνηση εθνικής ενότητας θέλει ο πρωθυπουργός Καν.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της...
 Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση πρόκειται να αποκατασταθεί σήμερα στους αντιδραστήρες αριθμός 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, εξέλιξη η οποία αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες να ψυχθούν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Μηχανικοί άρχισαν να ρίχνουν νερό με αντλία που λειτουργεί με ντίζελ σε έναν από τους αντιδραστήρες.
Εργαζόμενοι κατάφεραν να απλώσουν εκατοντάδες μέτρα καλωδίων στο εξωτερικό του Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Μηχανισμός αυτόματης ρίψης νερού στους αντιδραστήρες
Οι ιαπωνικές αρχές σχεδιάζουν με τη βοήθεια του στρατού και πυροσβεστών να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό που θα ρίχνει συνεχώς νερό στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ώστε να ψυχθεί το ραδιενεργό καύσιμο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της χώρας Τοσίμι Κιταζάβα.
«Αντί να ρίχνουμε νερό κάθε λίγα λεπτά, θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει τη συνεχή ρίψη νερού», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
Από προχθές, υδροφόρα οχήματα του στρατού πραγματοποιούν ρίψεις νερού στη δεξαμενή καυσίμου των αντιδραστήρων, κυρίως στον Νο 3, τον πιο επικίνδυνο.

Τη λήψη ιωδίου συνέστησαν οι ιαπωνικές αρχές στον πληθυσμό
Οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τη λήψη ιωδίου, ανακοίνωσε σήμερα στη Βιένη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ).
Η ΙΑΕΑ επικαλέσθηκε σύσταση της Ιαπωνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ασφαλείας προς τις τοπικές αρχές, στις 16 Μαρτίου.
Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Πάνω από 7.000 οι νεκροί, σχεδόν 11.000 οι αγνοούμενοι
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον τρομακτικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Η αστυνομία να κάνει λόγο για 7.197 επιβεβαιωμένους θανάτους-ενώ 10.905 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.
Ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών, ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία της χώρας, προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι, ύψους 23 μέτρων. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει πολύ εκείνον του σεισμού στο Κόμπε, τον Ιανουάριο του 1995, που είχε στοιχίσει τη ζωή 6.434 ανθρώπων.
Κυβέρνηση συνασπισμού επιθυμεί ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν «ευρύ συνασπισμό», για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το σεισμό και το τσουνάμι κι εν μέσω της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης.
Ο Καν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος και να επιδιώξει τη συναίνεσή τους, πριν απευθύνει έκκληση στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να συμπηχθεί ευρύς συνασπισμός, γράφει η οικονομική εφημερίδα Nikkei. Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την «ισχυροποίηση της κυβέρνησης», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η αντιπολίτευση έχει κηρύξει «πολιτική εκεχειρία» μετά το σεισμό.
Μία πρόταση που εξετάζεται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υπουργείων με την δημιουργία νέων για την διαχείριση της πολιτικής για την αρωγή και την ανάκαμψη.
Το ποσοστό του Καν έχει υποστεί καθίζηση κατά περίπου 20% μετά το σεισμό, λόγω των ανακολουθιών στην διαχείριση της κρίσης και την κακή διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 10 τρισεκατομμύρια γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον δανεισμό των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και στην επανέναρξη της λειτουργίας τους, γράφει ακόμα η Νικέι.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι σε μια – σπάνια - επίσκεψή του στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
Ο Χου είπε στον πρεσβευτή της χώρας Ουιτσίρο Νίουα ότι ο κινεζικός λαός συναισθάνεται την οδύνη της Ιαπωνίας και προσέφερε βοήθεια, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
«Ελπίζουμε ότι ο Ιαπωνικός λαός θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες και θα ανοικοδομήσει την πατρίδα του», είπε ο Χου, κάνοντας μια συμφιλιωτική χειρονομία.

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν σε γάλα και σπανάκι
Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στο γάλα και το σπανάκι στις επαρχίες Φουκουσίμα και Ιμπαράκι, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.
«Ραδιενέργεια που υπερβένει τα φυσιολογικά όρια στην Ιαπωνία, ανιχνεύτηκε σε δείγμα γάλακτος στην επαρχία Φουκουσίμα και σε έξι δείγματα σπανακιού στην επαρχία Ιμπαράκι», τόνισε ο Εντάνο.
Ο Εντάνο υπογράμμισε ωστόσο ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα ειδών διατροφής.
«Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τρομογραφίας στο νοσοκομείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ακόμα κι αν κάποιος συνεχίσει να καταναλώνει μολυσμένο σπανάκι για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί θα είναι ίση με το ένα πέμπτο της ακτινοβολίας μιας αξονικής τομογραφίας», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων, σε ποιές περιοχές διανεμήθηκαν και στη συνέχεια να σταματήσουν τις πωλήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε ο Εντάνο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...