Σε στροφή 180 μοιρών προχώρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς, στην τρίτη κατά σειρά δήλωση που έκανε χθες για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής που αφορούν το ελληνικό χρέος.
Εκεί που έλεγε ότι οι τρεις ανάσες (διπλάσιος ...χρόνος αποπληρωμής, μικρότερο επιτόκιο, νέο δάνειο από την Ευρώπη) έφεραν «ανακούφιση» αλλά όχι τη «σωτηρία», χθες έριξε τους τόνους και απλώς υποστήριξε ότι εκείνος θα τα πήγαινε καλύτερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «δεν έχει αντιληφθεί το χαρακτήρα της τεράστιας προσπάθειας, που είναι εθνικός και όχι μικροκομματικός και μικροπολιτικός» και η κόντρα ξανάρχισε.
«Αν ακολουθούσαν»
«Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής επέφερε ανακούφιση στην αποπληρωμή του χρέους των 110 δισεκατομμυρίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Ομως, αν ακολουθούσαν τη δική μας πρόταση για ανάπτυξη, τότε -προσέξτε- πάλι με μόνο μία ποσοστιαία μονάδα -αυτή τη φορά- ταχύτερη ανάπτυξη, θα πετυχαίναμε να μειώσουμε το χρέος τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο!».
Η αλλαγή πλεύσης αποφασίστηκε ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στη Συγγρού όπου εκφράστηκαν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις. Η αμηχανία της Ν.Δ. οφείλεται στους εξής λόγους:
1 Οι τρεις στόχοι που επετεύχθησαν για το ελληνικό χρέος (επιμήκυνση, μικρότερα επιτόκια κ.λπ.) ήταν θέσεις που έθετε μετ' επιτάσεως ο Α. Σαμαράς. Το έκανε πρόσφατα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι και έδωσε τη στήριξή του και στον Γ. Παπανδρέου πριν από την εθνική μάχη. Γι' αυτό άλλωστε ήταν θετική η αντίδραση του αν. τομεάρχη Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα. Βέβαια στη συνέχεια, ο έτερος σύμβουλος του Α. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, κράτησε σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση.
Μητσοτάκης
Χθες όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αγωνίζεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε και το μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (εμείς θα λύσουμε το πρόβλημά μας)» («Real fm»). Κάτι ανάλογο δήλωσε και ο Θ. Καράογλου.
2 Ο Α. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη για «δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου», στη λογική όμως ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν καλό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη». Και αυτή ήταν μια ήπια διατύπωση. Η Συγγρού προφανώς άρχισε να αντιλαμβάνεται την τεράστια δυσκολία της διεκδίκησης της αλλαγής των όρων του Μνημονίου, η οποία διαφάνηκε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Κακό προηγούμενο
Ο ομοϊδεάτης του κ. Σαμαρά, πρωθυπουργός της δεύτερης χώρας που μπήκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, Εντα Κέλι, ο οποίος εξελέγη με σημαία του την αλλαγή των όρων του Μνημονίου, έσπασε τα μούτρα του σε ένα απροσπέλαστο γερμανικό (και όχι μόνο) τείχος και έφυγε από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία. Βέβαια οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο στις 24-25 Μαρτίου. Αν όμως ο Κέλι ξαναφύγει από τις Βρυξέλλες με μια ήττα, τότε θα αποτελεί ένα κακό πολιτικό προηγούμενο και για τον Αντώνη Σαμαρά.
3 Εγκλωβισμένη στις δηλώσεις-εξαγγελίες της είναι η Ν.Δ. και για τα 50 δισεκατομμύρια που θα πρέπει να εξασφαλιστούν από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2015, που αποτελεί όρο του διαπραγματευτικού πακέτου. Είναι δύσκολο να το αμφισβητήσει τώρα.
Ηταν βασική πρόταση του κυβερνητικού προγράμματός της και έθετε και μικρότερο χρονοδιάγραμμα μόλις δύο ετών. Βέβαια τότε το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Α. Σαμαρά «Χάρι Πότερ», αλλά τώρα άλλαξε και αυτό άποψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου