Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο. Σε τραπεζική αναδιάρθρωση οδηγούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το καθοριστικής σημασίας στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος οικονομικής ανόρθωσης, όπως αυτό προσδιορίζεται από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη σύνοδο κορυφής του Eurogroup.

Λίγες ώρες έπειτα από την ...
επίτευξη της συμφωνίας στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα του Σαββάτου, οικονομικοί αξιωματούχοι επισήμαιναν στην Αθήνα, ότι η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του νέου προγράμματος.

Όπως εξηγούσαν σε κατ’ ιδίαν συζήτηση οι ίδιες πηγές, στο αμέσως προσεχές διάστημα θεωρούνται επιβεβλημένες οι αλλαγές στις τράπεζες, ούτως ώστε μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών να δημιουργηθούν ισχυροί και υγιείς όμιλοι.

Μιλούν οι οικονομικοί παράγοντες για μία δυναμική αναδιαμόρφωση του τραπεζικού σκηνικού, που θα περιορίσει τους εγχώριους ομίλους σε τρεις ή τέσσερις, οι οποίοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και να ανακτήσουν πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά. Με βάση τις επισημάνσεις τους, κάτι τέτοιο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση ρευστότητας στην αγορά, η οποία αυτή τη στιγμή τελεί υπό αναστολή.

«Δεν γίνεται να προχωρήσει κανένα πρόγραμμα, αν δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια οι τράπεζες και δεν κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις», σημείωνε οικονομικός αξιωματούχος της κυβέρνησης και συμπλήρωνε πως έως σήμερα, οι τράπεζες παραμένουν επί της ουσίας εκτός παιχνιδιού.

Το ίδιο πρόσωπο απόφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις συγχωνεύσεων, όμως μετά την αποτυχημένη απόπειρα συνεργασίας μεταξύ Alpha και Εθνικής, κυριαρχεί η αντίληψη πως οι επόμενες κινήσεις πιθανότατα θα αφορούν τη δημιουργία ομίλων με προσεγγίσεις των δύο μεγάλων οργανισμών που ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο και κάποιων από τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

Η αντίθετη άποψη

Την ίδια στιγμή πάντως εκφράζεται και η άποψη πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει ή να προωθεί συγχωνεύσεις.

Με βάση αυτήν την άποψη, την οποία εκφράζουν πρόσωπα με μακρά εμπειρία στον τραπεζικό χώρο, υπό τις νέες συνθήκες συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αξιοποιήσουν τα ποσά της τάξεως των 10 δισ. που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί συστάσεις και προειδοποιήσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς την ελληνική πλευρά.

Ζητούμενο η αποτελεσματικότητα

Παράλληλα με την κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, η κυβέρνηση και ιδίως το οικονομικό επιτελείο, βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερα βασικά ζητήματα: την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικoύ προγράμματος, την οργάνωση αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την διοχέτευση κονδυλίων στον τομέα της ανάπτυξης και το μείζον θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Ειδικώς στο τελευταίο ζήτημα εκκρεμούν σημαντικά θέματα, τα οποία ξεκινούν από την καταγραφή και φθάνουν ως την αποτίμηση και την προσέλκυση ενδιαφέροντος.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ  Το Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...