Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Αγκάθια το κριτήριο του χρέους και οι «ποινές» στους παραβάτες

Διήμερος μαραθώνιος για την οριστικοποίηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα υπογραφούν από τους ηγέτες της Ε.Ε. στις 24-25 Μαρτίου λαμβάνει χώρα από σήμερα στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα «καθαρογράψουν» τους όρους παράτασης του ελληνικού δανείου και θα επιχειρήσουν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τον ...
ετήσιο ρυθμό μείωσης του χρέους σε όλα τα κράτη-μέλη, αλλά και τις «ποινές» για τους παραβάτες, ενώ θα συμφωνήσουν σε κείμενο οδηγίας που πρέπει να ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες, θεσμοθετώντας αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για έλλειμμα και χρέος και υποχρέωση λήψης διορθωτικών μέτρων.
Κομβικό ζήτημα στις συναντήσεις θα είναι το κριτήριο του χρέους. Θα υποχρεώνει όλα τα κράτη να περιορίζουν κατά ένα εικοστό κάθε χρόνο το χρέος που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ (σημ. το 2011 εκτιμάται ότι το χρέος στην Ελλάδα θα φτάσει στο 152,6% του ΑΕΠ).
Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής αναφέρεται ένα περιθώριο για ελαστικότητα του όρου. Γίνεται λόγος για τη «θέσπιση ενδεικτικού αριθμητικού ορίου ύψους 1/20 για τη μείωση του χρέους, η οποία θα αξιολογηθεί λαμβανομένων υπόψη όλων των συναφών παραγόντων». Ο όρος εξειδικεύτηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο σε τηλεδιασκέψεις μεταξύ των κρατών-μελών και των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων και η πρώτη επίσημη κουβέντα γίνεται σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με τα κείμενα που είναι μέχρι στιγμής γνωστά, προτείνεται ο κανόνας του 1/20 για τη μείωση του χρέους να κρίνεται με βάση τη μέση επίδοση της τελευταίας τριετίας και θα προβλέπονται «άλλοι συναφείς παράγοντες», οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Πολλά κράτη-μέλη με υψηλό χρέος ασκούν ήδη πιέσεις για ελαστικοποίηση του κριτηρίου, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να υιοθετηθεί (με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο ίδιος στόχος τελικά είχε περιοριστεί σε μια ικανοποιητικά πτωτική τροχιά του χρέους).
Επίσης θα παρουσιαστεί «σχέδιο οδηγίας που θα διασφαλίζει ότι οι στόχοι του δημοσιονομικού συντονισμού θα καθρεφτίζονται στη νομοθεσία των κρατών-μελών». Θα οριστικοποιηθούν οι «ποινές» για τα κράτη-παραβάτες, με την κατάθεση αποθεματικού αξίας 0,2% του ΑΕΠ, οι κανόνες των νέων πολυετών προϋπολογισμών και οι κανόνες προσαρμογής με τους όρους για έλλειμμα και χρέος.
Ανοιχτές παραμένουν ακόμη οι ποινές για τα κράτη - παραβάτες για παράβαση του ορίου δαπανών που θα τεθεί. Εκκρεμεί επίσης η απόφαση για την αποτύπωση στις εθνικές νομοθεσίες της υποχρέωσης μέτρων «ταχύτερης μείωσης του χρέους», οι διευκολύνσεις για κράτη που κάνουν παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό (επικουρικά ταμεία πλήρως χρηματοδοτούμενα από εισφορές) και η αντιμετώπιση των ανισορροπιών στο εξωτερικό ισοζύγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...