Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μπερδεύτηκαν οι γραμμές στη Ν.Δ. Σύγχυση για τη στάση του κόμματος μετά τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Σύγχυση επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, για τη στάση του κόμματος, μετά την άτυπη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, «παγωμάρα» επικρατεί στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. για...
 το «άδειασμα του Δουβλίνου, από τον γαλλογερμανικό άξονα, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς είχε επενδύσει πολλά σε μια επιτυχή εξέλιξη για τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Έντα Κέντι.
Παρά τις τρεις δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως η επίσημη γραμμή του κόμματος, στο εσωτερικό δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που επισημαίνουν, ότι ήταν λάθος η κίνηση να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση για την εξέλιξη που υπήρξε.

Άλλοι βουλευτές, κυρίως της φιλελεύθερης πτέρυγας, αλλά και ορισμένοι «καραμανλικοί» σημείωναν με έμφαση, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους -αφού αποφεύγουν τις δημόσιες μέχρι στιγμής εμφανίσεις για ευνόητους λόγους- ότι η Ν.Δ. δεν έπρεπε να αμφισβητήσει ότι αναμφίβολα ήταν μια επιτυχία για την κυβέρνηση.

Με αιχμηρό τρόπο, άλλοι βουλευτές επεσήμαναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε, εδώ και μέρες, να είχε προεξοφλήσει τι θα γίνει στην Ε.Ε. και να μην σταθεί τόσο στην ουσία της απόφασης.

Παράλληλα αναφέρουν, ότι ήταν και λάθος να σταθεί η Ν.Δ. στο γεγονός ότι δεν επιτευχθεί η επαναγορά του χρέους με χαμηλό επιτόκιο και να επιμένει τόσο πολύ στο που θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ.

Το κρίσιμο για πολλούς είναι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και το που θα κινηθεί η ηγεσία της Ν.Δ. Ορισμένοι τόνιζαν ότι επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, η Ν.Δ. επέμεινε στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν. «Τότε ήμασταν υπέρμαχοι. Τώρα, δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι», λένε κάποιοι.

Πολλοί ξαφνιάστηκαν επίσης από τη χθεσινή, τρίτη σε διάστημα 48 ωρών, δήλωση του κ. Σαμαρά που ήταν σε αρκετά χαμηλούς τόνους, εν αντιθέσει με την αρχική τοποθέτηση του Σαββάτου και την εξίσου επιθετική της Κυριακής, μετά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Μάλιστα, κεντρικά στελέχη που είναι στον πυρήνα της εξουσίας στη Ν.Δ., έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν σημαίνει αλλαγή στάσης οι ήπιοι τόνοι του κ. Σαμαρά στην Τρίτη δήλωση και τόνιζαν με έμφαση, πως θα παραμείνει σε σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή. Γι’ αυτό και τονίζουν, ότι ο κ. Σαμαράς, σε όλες τις δηλώσεις του ζητά δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου.

Σε απόσταση οι φιλελεύθεροι
Σε απόσταση ασφαλείας από τις εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. βρίσκεται μια ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών που κινούνται σε μια φιλελεύθερη γραμμή. Ενδεικτική ήταν η δημόσια τοποθέτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκη, που σημείωσε (Ρ/Σ Real fm), ότι η Κυβέρνηση αγωνίζεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε και το μήνυμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ( εμείς θα λύσουμε το πρόβλημά μας), αλλά διευκρίνισε πως «η βοήθεια από μόνη της δεν μπορεί να μας βοηθήσει αν δεν αλλάξουμε πολιτική».

Ο κ. Μητσοτάκης, αν και είπε, ότι δεν είναι και πολύ ευχαριστημένος από τη δημοσκοπική εικόνα, τόνισε ότι η Ν.Δ. είναι σε πορεία ανασύνταξης και συνέχισε, προκαλώντας έντονες συζητήσεις: «Η ΝΔ είναι εν δυνάμει κόμμα εξουσίας κατεβαίνει πάντα αυτόνομα στις εκλογές και διεκδικεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρχουν συνεννόηση σε επιμέρους πολιτικές».


Θετικά βλέπουν οι βουλευτές,
Ο κ. Σαμαράς κινείται στη γραμμή, ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής επέφερε ανακούφιση στην αποπληρωμή του χρέους των 110 δισεκατομμυρίων και επιμένει πως δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, προβάλλει το επιχείρημα, ότι πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά και προτάσσει το επιχείρημα, ότι «εμφανίζεται μια μικρή προσωρινή ανακούφιση ως ΄΄σωτηρία΄΄, που όμως δεν είναι».

Όμως, από την άλλη πλευρά, αρκετοί βουλευτές μιλάνε για μια θετική εξέλιξη στην Ε.Ε. και αναφέρονται στη μείωση του επιτοκίου και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκη, παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε για το εάν ήταν μια θετική εξέλιξη, αρνήθηκε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό και απλά μιλούσε για απλή ανακούφιση και παρέπεμπε στη δήλωση του κ. Σαμαρά, ότι: «Εμφανίζεται μια προσωρινή ανακούφιση ως σωτηρία. Που δεν είναι. Εμφανίζεται μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, ως αλλαγή της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής, που δεν είναι».
Ο εκνευρισμός με Σταϊκούρα
Στην ηγετική ομάδα πολλοί εκνευρίστηκαν με τη δημόσια τοποθέτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα το πρωί του Σαββάτου. Πολλοί μιλούσαν για «φάλτσο», αλλά δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια και προσπαθούσαν να ρίξουν τους τόνους.

Ο κ. Σταϊκούρας με δηλώσεις του (Ρ/Σ Flash) είπε, ότι ήταν μια «πολύ θετική εξέλιξη και για τη χώρα μας» και υπήρξε «μια σημαντική μέρα, μια σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με επιπτώσεις θετικές και για την Ελλάδα». Κάποιοι ενοχλήθηκαν, από την επισήμανσή του, πως «δόθηκε ένα σημαντικό, ένα ισχυρό, ένα συντονισμένο, ρεαλιστικό μήνυμα και προς τις αγορές και προς όλο τον κόσμο για ότι η Ευρώπη θέλει καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό και βελτίωση ανταγωνιστικότητας. Αυτή η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Ελλάδα».
Ο κ. Μιχελάκης, προσπάθησε να αποδυναμώσει το θέμα, τονίζοντας, ότι ο κ. Σταϊκούρας είναι μέσα στη γραμμή. «Δείτε και τις σημερινές του δηλώσεις. Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν οι δηλώσεις που έγιναν το Σάββατο δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Πάντως, στο διαδίκτυο έχει ξεκινήσει ένας παρασκηνιακός πόλεμος κατά του κ. Σταϊκούρα, τον οποίο άδειασε για δεύτερη φορά η ηγεσία της Ν.Δ. Στις 11 Φεβρουαρίου, μετά τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, όπου μίλησαν για τα 50 δισ. ευρώ και την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Σταϊκούρας είχε πει ότι αυτή ήταν πρόταση της Ν.Δ. και έσπευσε την επόμενη ημέρα η ηγετική ομάδα να επανορθώσει, ξεκαθαρίζοντας πως άλλο αξιοποίηση και άλλο εκποίηση

Αρης Ράβανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...