Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η επέµβαση κατά του Καντάφι. Επιτροπή αντί στρατηγείου

Από µικρός στα όπλα... Ενα πιστόλι δόθηκε στον πιτσιρικά για να συµµετάσχει στη χθεσινή συγκέντρωση των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι ευχαρίστησαν µε πανό και συνθήµατα τους  Συµµάχους για την επέµβασή τους
Σε συµβιβαστική φόρµουλα για τη διοίκηση της επιχείρησης καταλήγουν οι σύµµαχοι
Κοντά στην εύρεση λύσης για το καυτό θέµα της ανάληψης της πολιτικής διοίκησης στη διεθνή επιχείρηση στη Λιβύη βρίσκεται η Συµµαχία, µε τη Γαλλία να λέει ότι το ΝΑΤΟ θα παίξει µόνο «τεχνικό ρόλο» προκειµένου να µη ...
δηµιουργηθούν αντιδράσεις από αραβικές χώρες.
Ετσι, όπως όλα δείχνουν ΗΠΑ, Βρετανία και   Γαλλία µαζί µε αραβικές και αφρικανικές χώρες θα σχηµατίσουν µια επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την πολιτική διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης που θα πραγµατοποιήσει το ΝΑΤΟ.
Χθες, και ενώ ορισµένα µέλη του Κογκρέσου έχουν ήδη αρχίσει να αµφισβητούν την ορθότητα της απόφασης της αµερικανικής εµπλοκής στηΛιβύη, ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα απέκλεισε κατηγορηµατικά το ενδεχόµενο χερσαίας επιχείρησης, ενώ ο υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν µπορεί να προβλέψει πότε θα τερµατισθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αλλα πως η χώρα του µπορεί να παραδόσει τον έλεγχο της όλης επιχείρησης ακόµα και µεθαύριο Σάββατο.     

Αυτό όµως φαίνεται δύσκολο, καθώς η φόρµουλα που προωθείται για την πολιτική διοίκηση θα αποφασισθεί την ερχόµενη Τρίτη, όταν συναντηθούν στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ µαζί µε εκπροσώπους της Αφρικανικής Ενωσης καιτου Αραβικού Συνδέσµου. Οπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η συνάντηση πραγµατοποιείται για να φανεί ότι «η πολιτική καθοδήγηση» της διεθνούς επιχείρησης στη Λιβύη δεν γίνεται από το ΝΑΤΟ.   Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που τα πολεµικά πλοία του ΝΑΤΟ άρχισαν περιπολίες έξω από τις ακτές της Λιβύης για την επιβολή του εµπάργκο όπλων. Η επιχείρηση µε την κωδική ονοµασία «Ενοποιηµένος Προστάτης» άρχισε χθες µε έξι πλοία.

Οι µόνιµοι αντιπρόσωποι των 28 χωρών - µελών συναντήθηκαν και χθες για να αποφασίσουν το µέγεθος της ανάµειξης του ΝΑΤΟ στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και προστασίας αµάχων, χωρίς όµως να καταλήξουν κάπου. Βέβαια, τα προβλήµατα δεν λείπουν. Η υπουργός Αµυνας της Νορβηγίας Γκρέτε Φαρέµο ανακοίνωσε χθες ότι το Οσλο µπορεί να µην επιτρέψει στα έξι µαχητικά της αεροσκάφη F-16 που βρίσκονται ήδη στην Κρήτη να πάρουν µέρος στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εάν θεωρήσει ότι οι αποστολέςείναι επικίνδυνες για τους κατοίκους της Λιβύης.

Η ΜΕΡΚΕΛ. Το θέµα της Γερµανίας είναι ακόµα πιο περίπλοκο. Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αρνείται να πάρει µέρος στην επιβολή της ζώνηςαπαγόρευσης πτήσεων, χθες αποσύρθηκε και από την επιχείρηση επιβολής εµπάργκο όπλων.
Ανακοίνωσε όµως ότι εγκρίνει την αποστολή περισσότερων στρατευµάτων στο Αφγανιστάν –περίπου 300 στελεχών της γερµανικής πολεµικής αεροπορίας. Σκοπός της επιχείρησης αυτής είναι να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να µεταφέρει δυνάµεις στη Λιβύη. Ο υπουργόςΑµυνας Τόµας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε ότι οι δυνάµεις της Γερµανίας θα αποσυρθούν από τιςπτήσεις των AWACS στη Μεσόγειο,αλλά διέψευσεότι πρόκειται για µια απευθείας «ανταλλαγή» και επανέλαβε τις γερµανικές επιφυλάξεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, για την οποία θα απαιτούνταν η έγκριση της γερµανικής Βουλής.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ  Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...