Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ποια κανάλια (δεν) θα κλείσουν

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται πολλά χρόνια «στην πιάτσα», για… να μην προσέχει τα λόγια του. Μάλλον λοιπόν όσα είπε χθες σε συνέδριο για την επικοινωνία, αναφορικά με το ζοφερό μέλλον των ελληνικών ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
Το αφεντικό του ΣΚΑΪ, παρουσίασε ένα γκρίζο…
προς το μαύρο τοπίο
Η πρόγνωσή του, ξεκάθαρη: Κάποια κανάλια θα κλείσουν. Και με δεδομένο ότι το δικό του εξαιρείται, ο καθένας μπορεί να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία του, ή να επικεντρωθεί στις πιθανότητες που «φωτογραφίζει» η κοινή λογική.
Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα εξελίχτηκαν, από την εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης κιόλας, σε επιχειρήσεις γεμάτες στρεβλώσεις. Καλλιέργησαν μια λανθασμένη κουλτούρα, και ευθύνονται για το εθνικό παραστράτημα, το οποίο κατέληξε στην κάθε άλλο παρά φιλόξενη αγκαλιά του ΔΝΤ, και τις απαιτήσεις του Μνημονίου να υποθηκεύσουμε ακόμη και την αξιοπρέπειά μας, προκειμένου να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.
Όσοι έχουν εργαστεί σε εφημερίδες, ένιωσαν στο πετσί τους το… παράλογο του πράγματος. Γι’ αυτό και ο Τύπος… του χαρτιού δεν μπορούσε να ανακόψει έστω την επέλαση του διαδικτύου, μιας και οι περισσότεροι εκδότες επιλέγουν να συντηρούν εφημερίδες των 300 πωλήσεων, που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους τους, και η χρησιμότητά τους εξαντλείται σε μια αγοραία απόπειρα παρέμβασης στο δημόσιο βίο, με πνεύμα «δούναι και λαβείν».
Οι εφημερίδες λοιπόν έχουν προ πολλού τελειώσει. Το θέμα μας, είναι η τηλεόραση. Γιατί εκεί διακινούνται τα μεγάλα ποσά και διακυβεύονται τα ακόμη μεγαλύτερα συμφέροντα. Γιατί η δύναμη της τηλεόρασης, μέχρι τουλάχιστον να εξελιχθεί η web TV, δεν εξισορροπείται από εκείνη κανενός άλλου Μέσου. Θυμηθείτε μονάχα πόσες λέξεις… εκστομίζει μια εικόνα, και πόσες εικόνες περνούν καθημερινά από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Οι μέρες της μεγάλης οργής που βιώνουμε στον χώρο των ΜΜΕ, και ειδικότερα στο τηλεοπτικό πεδίο, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ακραίες εξελίξεις. Αν επιβεβαιωθεί ο Γιάννης Αλαφούζος, κάποια κανάλια θα κλείσουν.
Και εδώ ακριβώς, η μνήμη αρχίζει να παίζει περίεργα παιχνίδια, και να συνθέτει με μαεστρία τα κομμάτια του παζλ. Προ ημερών, ο Τηλέμαχος Χυτήρης είχε αποκαλύψει ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στους τηλεοπτικούς σταθμούς τη δυνατότητα να συνεργαστούν. Το ρήμα «κλειδί» όμως ήταν το… να «συγχωνευτούν».
Σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ πολιτικά βρίσκεται σε vertigo, θα ήταν εξαιρετικά βολικό για την Κυβέρνηση Παπανδρέου να παρέμβει, ως «από μηχανής θεός», και να δώσει σε κανάλια που ετοιμάζονταν να κλείσουν, τη διέξοδο να συγχωνευτούν. Τα κανάλια αυτά, θα χρωστούν ευγνωμοσύνη. Και θα έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη προεκλογική περίοδο για να… δείξουν την ευγνωμοσύνη τους
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
, έριξε ευθύνες σε πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος και του σήμερα, εστίασε ωστόσο στις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομική κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...