Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Από παντού ψάχνουν να βρουν... λεφτά

Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών, επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, περαιτέρω «ενίσχυση» των τεκμηρίων διαβίωσης, θέσπιση νέου φόρου στα αναψυκτικά και τους χυμούς, καθιέρωση «πράσινου φόρου», αλλαγές στους συντελεστές απόσβεσης των επιχειρήσεων με ...
στόχο να αυξηθούν τα φορολογητέα κέρδη, επανένταξη των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και αλλαγή στους φόρους των ακινήτων, περιλαμβάνει το... μενού των φόρων για την επόμενη χρονιά.

Για το 2012 πρέπει να ληφθούν μέτρα συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από το σκέλος των εσόδων (περίπου το ένα τρίτο, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου). Μέχρι τώρα, έχουν προσδιοριστεί μέτρα που μπορούν να εξασφαλίσουν έως 1,2 δισ. ευρώ. Επομένως, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προσδιορίσει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα πηγές εσόδων ικανές να του αποφέρουν τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον.
Ενώ οι προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή νέων φόρων πέφτουν βροχή, η κυβέρνηση προς το παρόν θέλει να προωθήσει μέτρα που «περνάνε» πιο εύκολα στην κοινή γνώμη. Σε αυτά περιλαμβάνονται το πλάνο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων που ενισχύουν κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα, αλλά και παρεμβάσεις που «διευρύνουν» τη φορολογική βάση. Ετσι:
Επανεξετάζεται το σύνολο των φορολογικών εκπτώσεων. Το μέτρο προαναγγέλλει και το ΔΝΤ μέσω της έκθεσης που έδωσε την προηγούμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα, ενώ το εξήγγειλε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Μάλιστα, ο εισπρακτικός πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά καθώς, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην περίοδο 2012-2014 πρέπει να εξασφαλιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 2-4% του ΑΕΠ.
Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη ξεσκονίζουν τη λίστα με τις εκπτώσεις. Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος έχει η εφαρμογή μειωμένου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (2,17 δισ. ευρώ). Ακολουθούν, η εφαρμογή του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας (κάτι που αν κοπεί ή περιοριστεί θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την κτηματαγορά), η έκπτωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων, η οποία έχει ήδη ψαλιδιστεί από πέρυσι. Μεγάλο δημοσιονομικό κόστος έχει και η έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης των τριτέκνων.
Περίπου 135 εκατ. ευρώ χάνει το ελληνικό Δημόσιο και από την αδυναμία του να φορολογήσει ως εισόδημα τα κέρδη από τις αγοραπωλησίες μετοχών στο χρηματιστήριο. Επίσης, 87 εκατ. ευρώ χάνονται από την ευνοϊκή φορολόγηση της επιχειρηματικής αμοιβής για τις προσωπικές εταιρείες στις οποίες μετέχουν και ανήλικοι.
2   Το ΔΝΤ, εκτός από το ψαλίδι στις εκπτώσεις των φυσικών προσώπων, προαναγγέλλει περικοπή φοροαπαλλαγών και για τις επιχειρήσεις. Επίσης, προωθείται μείωση των συντελεστών απόσβεσης, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογητέα κέρδη.
3   Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται λόγος και για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης του κεφαλαίου. Ενα από τα σενάρια, θέλει το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται σχέδιο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Υπόχρεοι στην καταβολή του ΦΜΑΠ είναι όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 120.000, επί συνόλου 4,6 εκατ. ιδιοκτητών.
Ο αριθμός θα γίνει ούτως ή άλλως μεγαλύτερος λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση των εσόδων διατυπώνονται εισηγήσεις είτε να μειωθεί το αφορολόγητο, είτε το ατομικό αφορολόγητο των 400.000 ευρώ να γίνει οικογενειακό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Taxis, περίπου 900.000 Ελληνες εμφανίζονται με ατομική περιουσία από 200 έως 600 χιλιάδες ευρώ με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίοι με το ισχύον πλαίσιο είτε δεν πληρώνουν, είτε καταβάλλουν το πολύ 200 ευρώ.
4  Ζωντανά παραμένουν τα σενάρια για επιβολή και νέων έκτακτων εισφορών στους έχοντες υψηλό εισόδημα αλλά και στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...