Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σφοδρές μάχες στη Λιβύη Τρίτη νύχτα βομβαρδισμών στην Τρίπολη


Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι βομβαρδίζουν σήμερα τη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άμαχους νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά.
Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζουν ξανά οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών στο ΝΑΤΟ για να ...
αποφασίσουν τη συμμετοχή της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις, ενώ την Πέμπτη συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από σχετικό αίτημα της Λιβύης.

Χθες το βράδυ, συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις των συμμάχων στην Τρίπολη, με στόχο την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Οι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη συντριβή τους, προάγονται, πλέον σε ρυθμιστές της κατάστασης καθώς από την έκβαση των συγκρούσεων με το στρατό του συνταγματάρχη Καντάφι θα κριθεί το μέλλον της χώρας τους.

Όμως, δεν φαίνεται, προς το παρόν να εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα που τους έδωσε η διεθνής στρατιωτική επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», γεγονός που εντείνει την ανησυχία της Δύσης ως προς τη διάρκεια του εμφυλίου στη Λιβύη.

Εκπρόσωποι του Πενταγώνου πάντως, δήλωσαν πως χθες το βράδυ μειώθηκε, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες μέρες, η ένταση των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, κι ότι από δω και πέρα, θα συνεχίσει να μειώνεται.

«Δεν θέλουμε άλλο ένα Ιράκ» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους αμάχους και να δώσουμε στο λιβυκό λαό το δικαίωμα να καθορίσει αυτός τη μοίρα του».

Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε χθες την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου, για τις ενέργειες αλλά και το ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης, της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Μετά από συνεδρίαση που κράτησε επτά ώρες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τις 544 ψήφους.

Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι όχι μόνο η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους, του πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον, αλλά και συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών, υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση στην κρίση στη Λιβύη.

Ο Κάμερον χαρακτήρισε ως  καλό αποτέλεσμα, την απενεργοποίηση του συστήματος της Λιβυκής αεράμυνας, τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι η ταχεία δράση ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μία σφαγή στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη.

Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, χτυπήθηκε από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς και ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν και άλλη μία όπως και εγκαταστάσεις ραντάρ στην ανατολική περιοχή .

Όμως, ο Μουαμάρ Καντάφι που βρίσκεται 42 χρόνια στην εξουσία υπόσχεται στους εχθρούς του «έναν μακρύ πόλεμο», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του και την τελευταία τηλεοπτική εμφάνισή του.

Ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος άλλωστε δήλωσε ότι η Λιβύη θέλει σταθερότητα, αλλά θα αντεπιτεθεί αν οι αντάρτες προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τα Δυτικά πλήγματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων για να προχωρήσουν προς την Τρίπολη.

«Στόχος μας είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ενότητα της Λιβύης. Αλλά τελικά εμείς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Οπλίζουμε τους ανθρώπους μας. Θα έχετε ένα έθνος 6 εκατομμυρίων ενόπλων ανθρώπων και θα πολεμήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...