Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Χωρίς τα F-16 η ελληνική συνδρομή


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα προκειμένου να παράσχει όποιες διευκολύνσεις χρειάζεται στις νατοϊκές Δυνάμεις, που θα αναλάβουν την επιβολή και επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone), αλλά και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής  Άμυνας βρίσκονται εν αναμονή της οριστικοποίησης των ...
επιχειρησιακών σχεδίων της Συμμαχίας, η οποία αναμένεται σήμερα, καθώς στις 3 μ.μ. συνεδριάζει το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσωπιών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η χώρα μας έχει καταθέσει  από το Σάββατο στη Συμμαχία την πρόταση για τη συνεισφορά της. Η Αθήνα διαθέτει τρεις βάσεις: τη Σούδα, το Άκτιο (όπου σταθμεύουν τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS) και το αεροδρόμιο της  Ανδραβίδας στην Πελοπόννησο.
Από άποψη στρατιωτικών μέσων, τελικά, η Αθήνα στο γραπτό κείμενο που απέστειλε το μεσημέρι χθες, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, δεν περιέλαβε   τα τέσσερα μαχητικά F-16 .Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σε επόμενη φάση να υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης και τα αεροσκάφη αυτά να διατεθούν. Αυτό που μέτρησε ήταν μεταξύ άλλων και το οικονομικό κόστος μίας τέτοιας ενέργειας.
Πάντως, η χώρα μας έχει διαθέσει μία φρεγάτα (με ελικόπτερο) που θα ενταχθεί στη διαδικασία επιτήρησης του εμπάργκο όπλων και σε νηοψίες, καθώς και ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Erieye. Ακόμη, στην Κρήτη βρίσκεται σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης με διαμόρφωση μάχης, τύπου Super Puma. Η φρεγάτα είναι η Λήμνος που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ για αντικατάσταση της βρίσκεται στη Σούδα η φρεγάτα Θεμιστοκλής.
Η Σούδα είναι η σημαντικότερη από τις τρεις βάσεις που διαθέτουμε, λόγω εγκαταστάσεων της  και κυρίως γεωγραφικής θέσης(απέχει 285 μίλια από τη Βεγγαζη). Εκεί αναμένεται να προσγειωθούν εντός των επομένων ωρών και 6 Mirage 2000-5  από το Κατάρ. 
Στη Σούδα βρίσκονται  σήμερα ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ RC-135 (κοινώς ''γουρουνομύτης''), ένα C-130 και δύο ιπτάμενα ραντάρ. Επίσης ένα γαλλικό C-160, μάλλον ηλεκτρονικού πολέμου. Το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από τη Σούδα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια (από αυτά εκτοξεύονται πύραυλοι Tomahawk), ένα ελικοπτεροφόρο, ένα αντιτορπιλικό με αντιβαλλιστικό σύστημα και κάποια πλοία υποστήριξης και ανεφοδιασμού.
Στον Άραξο βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οκτώ βελγικά F-16 τα οποία συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με ελληνικά αεροσκάφη. Την Παρασκευή, και ενώ έληξε η άσκηση, το Βέλγιο ζήτησε να παραμείνουν και έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ για τη συμμαχική επιχείρηση όταν αυτή αρχίσει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...