Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Μύλος» στο ΝΑΤΟ με Ράσμουσεν

Σε ευθεία σύγκρουση ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και στη Γαλλία, καθώς και άλλες χώρες όπως η Τουρκία, εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) στις Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ...
τερματιστεί άδοξα η συνεδρίαση, που αναμένεται να επαναληφθεί την Τρίτη – χωρίς να υπάρχει ένδειξη ότι τα εμπόδια θα υπερπηδηθούν.

Ο κ. Ράσμουσεν εστράφη εναντίον όσων κρατών - μελών εμποδίζουν τη συμμαχία να εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν διαμορφωθεί από τους στρατιωτικούς επιτελείς του ΝΑΤΟ (SHAPE). Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα», ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι μόλις λίγους μήνες μετά τη Σύνοδο της Λισαβόνας όπου συμφωνήθηκε να περάσει το ΝΑΤΟ σε μία νέα εποχή, στην πρώτη κρίση η Συμμαχία δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις.

Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Γενικός Γραμματέας ενόχλησε τόσο τη Γαλλία όσο επίσης τη Γερμανία και την Τουρκία. Ο γάλλος και ο γερμανός μόνιμος αντιπρόσωπος αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ ο πορτογάλος πρέσβης εστράφη στον λιθουανό ομόλογό του, ο οποίος είναι ο παλαιότερος από όλους στο NAC, ζητώντας του να παρέμβει προς τον κ. Ράσμουσεν για την εκτόνωση της κατάστασης.

Σε έξαλλη κατάσταση ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, καθώς η Αγκυρα έχει πλέον σηκώσει πολύ τους τόνους και εκφράζει σοβαρότατες αντιρρήσεις στην ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, έγινε απόπειρα να ξεκινήσει ξανά το NAC χωρίς όμως επιτυχία, καθώς ο κ. Ράσμουσεν επέμενε στις θέσεις του.

Τι γίνεται με τις ελληνικές διευκολύνσεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κκ. Δ. Δρούτσας και Ευ. Βενιζέλος επανέλαβαν χθες σε όλους τους τόνους ότι η Αθήνα δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις (που άλλωστε δεν έχουν νατοϊκή κάλυψη), αλλά θα παράσχει τις αναγκαίες διευκολύνσεις σε όσες συμμαχικές χώρες τις ζητήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η έγκριση της έλευσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» αύριο Τετάρτη, στα ανοιχτά της Κρήτης. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ελλιμενιστεί και στο Κρηπίδωμα 14 της βάσης της Σούδας που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρα. Συνολικά, η χώρα μας έχει διαθέσει για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ τις βάσεις της Σούδας, του Ακτίου και της Ανδραβίδας.

Αιτήματα για διευκολύνσεις έχουν ζητήσει και άλλα συμμαχικά κράτη, όπως η Βρετανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο. Μάλιστα χθες, τέσσερα βελγικά μαχητικά F-16 που βρίσκονται στη βάση του Αραξου για εκπαιδευτικούς λόγους απογειώθηκαν με προορισμό τη Λιβύη, αλλά μάλλον για λόγους αναχαίτισης, καθώς δεν φέρουν οπλισμό για βομβαρδισμούς.
 
Αγγελος Αθανασόπουλος      Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...