Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Οχι» Αράβων σε βομβαρδισμούς

Κριτική στον τρόπο διεξαγωγής της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» άσκησε αιφνιδίως χθες ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, οργανισμού του οποίου η θέση υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν καταλυτικής σημασίας για την ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. «Θέλουμε προστασία των ...
αμάχων και όχι βομβαρδισμό περισσότερων αμάχων», είπε ο Μούσα.
Βρετανοί και Αμερικανοί έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν πλήττουν αμάχους αλλά και να διευκρινίσουν πως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «επέτρεπε στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της λιβυκής αεράμυνας».
«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο της επιβολής απαγόρευσης πτήσεων» είπε ο Αμρ Μούσα ανακοινώνοντας έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να διασαφηνιστεί η θέση των χωρών-μελών στη στρατιωτική επέμβαση.
Η δήλωση Μούσα δείχνει αμηχανία κάποιων τουλάχιστον εκ των 22 μελών του Συνδέσμου, μετά τη μετάδοση εικόνων με νεκρούς από τη Λιβύη.
Στη δήλωση Μούσα αντέδρασε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Σε αντίθεση με τον Καντάφι, η συμμαχία δεν χτυπά αμάχους», είπε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, σύμφωνα με το BBC. «Το ψήφισμα του ΟΗΕ επιτρέπει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λιβυκού λαού». «Προκειμένου να διασφαλιστεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, είναι αναγκαίο να γίνονται προσεκτικά στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της λιβυκής αεράμυνας». Το Φόρεϊν Οφις συμπληρώνει εμφατικά: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Αραβες εταίρους για την εφαρμογή του ψηφίσματος προς όφελος του λαού της Λιβύης». Αξιωματούχος που συνοδεύει τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βραζιλία, διευκρίνισε από την πλευρά του μιλώντας στο «Ρόιτερ» ότι το ψήφισμα αναφέρεται σε «όλα τα αναγκαία μέτρα», κάτι που «περιλαμβάνει μεν, αλλά και πάει πέρα από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».
Αρνητική στάση Συρίας - Ιράν
Από τα αραβικά έθνη κάποια ήταν εξαρχής κατά της επέμβασης. «Η Συρία απορρίπτει όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στις υποθέσεις της Λιβύης» ήταν η ανακοίνωση της Δαμασκού. «Αμφιβολίες» για την επέμβαση εξέφρασε και το Ιράν που τις προηγούμενες ημέρες είχε επικρίνει την κανταφική καταστολή. Θεωρεί τους ισχυρισμούς περί προστασίας αμάχων «πρόσχημα», με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Σε ανάλογο μήκος κύματος, με διαφορετική διατύπωση, η Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, η Νικαράγουα του Ντανιέλ Ορτέγα και η Βολιβία του Εβο Μοράλες. «Ολα γίνονται για το πετρέλαιο» ήταν ο κοινός παρονομαστής.
Η Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που με την αποχή της διευκόλυνε την απόφαση για τη Λιβύη, δήλωσε χθες ότι επιθυμεί αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα το συντομότερο δυνατόν. Εξέφρασε «λύπη» για τις επιθέσεις και την ελπίδα «να μην υπάρξει κλιμάκωση και περαιτέρω απώλεια ζωής αμάχων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...