Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αλλαγές «σκούπα» στον φορο-μηχανισμό

Αλλαγές-«σκούπα» στη δομή και στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και επενδύσεις σε μηχανοργάνωση προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, υπό την απειλή του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού ήδη από το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, συστάθηκαν πέντε ομάδες εργασίας, οι οποίες καλούνται να εισηγηθούν αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι ομάδες, με τη βοήθεια τεχνοκρατών του...
 Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στους εξής τομείς:

- Εισπράξεις. Στόχος να βελτιωθούν οι χρόνοι και το ποσοστό είσπραξης βεβαιωμένων φόρων, να απλοποιηθεί η διαδικασία και η αποτελεσματικότητα των «ποινών». Η ομάδα θα εισηγηθεί και την επιβολή νέων φόρων.

- Μεγάλες επιχειρήσεις. Στόχος η απλοποίηση της διαδικασίας και η εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

- Μεγάλη περιουσία - Υψηλά εισοδήματα. Στόχος η πάταξη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

- Παρακρατούμενοι φόροι. Η ομάδα θα επεξεργαστεί προτάσεις για προσαρμογές στο φορολογικό καθεστώς και απλοποίηση της διαδικασίας παρακράτησης.- Εφαρμογή φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου που θα προτείνει λύσεις αποτελεσματικότερης μηχανοργάνωσης ώστε να καταστούν ευχερέστερες οι διασταυρώσεις στοιχείων.

Οι πρώτες πρακτικές αλλαγές από το έργο των επιτροπών και του συμβούλου θα πρέπει να αναμένονται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, σε έξι μήνες, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι εφόσον δεν ατονήσει η προσπάθεια, σε 18 μήνες θα έχουν έρθει τα… πάνω κάτω στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Το γεγονός ότι στη σύνθεση των ομάδων εργασίας κυριαρχούν τεχνοκράτες -οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού, με πείρα στα φορολογικά θέματα- και όχι, όπως συνηθιζόταν, στελέχη του διοικητικού μηχανισμού του υπουργείου έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς ερμηνεύεται από την αγορά ως πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, παρά τις αντιδράσεις των εφοριακών.

Σκληραίνει η κόντρα με εφοριακούς
Η συνεχιζόμενη υστέρηση των εσόδων κατά το α΄ τρίμηνο του έτους και η απειλή εκτροχιασμού του προϋπολογισμού ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον ΥΠΟΙΚ να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα τακτική της «ήπιας» προσαρμογής, πιάνοντας το… μαστίγιο.

Στο Σύνταγμα δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Παρά το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο του 2011 οι συντελεστές ΦΠΑ (βασικός και χαμηλός) βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τα έσοδα από την είσπραξη του φόρου τρέχουν με μονοψήφιο ρυθμό και πάντως κάτω του στόχου του προϋπολογισμού.

Η παραπάνω υστέρηση εν μέρει μόνο οφείλεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στη βαθύτερη της προβλεπόμενης ύφεση και περισσότερο στην ένταση της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, καθυστερεί η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων για ΦΑΠ από πέρυσι, για το ΕΤΑΚ, που έπρεπε να έχει πληρωθεί από το 2009(!), ενώ παρατάθηκε και κατά τέσσερις μήνες η διαδικασία τακτοποίησης ημιυπαίθριων.

Η αλλαγή στάσης του ΥΠΟΙΚ αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο θέμα της βεβαίωσης φόρου επιχειρήσεων.

Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των εφοριακών και τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, που οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, κ. Γεωργακόπουλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε να εκχωρήσει στους ορκωτούς ελεγκτές την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού για επιχειρήσεις.

Ήταν το πρώτο ηχηρό μήνυμα. Ταυτόχρονα με το φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκε στους εφοριακούς ο ηλεκτρονικός έλεγχος επιχειρήσεων, προκειμένου να μετριαστεί η τακτική των επιτόπιων ελέγχων με εγκατάσταση των εφοριακών επί μήνες στα γραφεία των επιχειρήσεων

Χρήστος Κίτσιος   Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...