Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η Ευρώπη σε κρίση. Η Πορτογαλία που έγινε... δίκοπο µαχαίρι

Ο Ζοζέ Σόκρατες φεύγει, το ΔΝΤ φαίνεται πως έρχεται για την Πορτογαλία

Τα συν και τα πλην για την Ελλάδα µετά την κρίση της Λισαβώνας ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Δίκοπο µαχαίρι αποτελεί για την Ελλάδα η υπόθεση της Πορτογαλίας, που µετά την παραίτηση του κ. Σόκρατες οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, ενώ προεξοφλείται η ταχεία προσφυγή της στον µηχανισµό στήριξης, για ένα πακέτο ύψους από 50 έως 80 δισ. ευρώ, ανάλογα µε τις εκτιµήσεις. Το «θετικό» στοιχείο είναι ότι οι εξελίξεις στη Λισαβώνα, που έλαβαν µάλιστα χώρα παραµονή της εαρινής Συνόδου Κορυφής των «27», αυξάνουν εκ των πραγµάτων την πίεση προς τους εταίρους της ευρωζώνης – και, κυρίως, τη Γερµανία – να προχωρήσουν γρήγορα στην ενίσχυση του κεφαλαίου και της ευελιξίας του ταµείου του προσωρινού µηχανισµού σταθερότητας (EFSF).

Υπενθυµίζεται πως η ενίσχυση αυτή έχει παραπεµφθεί για τον Ιούνιο, καθώς οι πλούσιες χώρες – µε πρωτεργάτες τη...
 Γερµανία και τη Φινλανδία – δεν επιθυµούν να δεσµευθούν τώρα, παραµονές εκλογικών αναµετρήσεων, στην αύξηση της ουσιαστικής δανειακής δυνατότητας του EFSF στα 440 δισ., από περίπου 250 που είναι σήµερα (σ.σ. τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις). Οσο πιο γρήγορα αποφασιστεί η ενίσχυση του Ταµείου τόσο πιο γρήγορα θα θεωρήσουν οι αγορές θωρακισµένες τις χώρες της περιφέρειας και θα µπορέσει και το EFSF να προχωρήσει στην αγορά κρατικών οµολόγων, σε περίπτωση που µια χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές – κάτι που ενδέχεται να συµβεί στην περίπτωση της Ελλάδας µετά το δεύτερο εξάµηνο του 2012.

Η µέχρι τώρα εµπειρία έχει δείξει πως η Ενωση – και, κυρίως, η κ. Μέρκελ – λαµβάνει αποφάσεις µονάχα υπό την πίεση των καταστάσεων. Αντιθέτως, µόλις εµφανίζεται να χαλαρώνει κάπως η κατάσταση, το Βερολίνο επιλέγει θεωρητικά µελλοντικά σχήµατα, όπως είναι κι ο περίφηµος µόνιµος µηχανισµός σταθερότητας (ESM), που θα αρχίσει να λειτουργεί στα µέσα του 2013. Είναι χαρακτηριστικό όµως, πως ακόµη και για αυτόν η καγκελάριος έχει δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά το χρονοδιάγραµµα της γερµανικής συνεισφοράς των 22 δισ.
Στα αρνητικά για την Ελλάδα στοιχεία από την πορτογαλική κρίση, ωστόσο, θα πρέπει κανείς να περιλάβει την αυξανόµενη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του δηµοσίου χρέους των χωρών της περιφέρειας – µε το επιχείρηµα ότι «δεν µπορούµε να πληρώσουµε για όλους». Μολονότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα στοιχείο που προβλέπεται στον µόνιµο µηχανισµό – µετά το 2013 – ορισµένοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να επισπευσθεί διότι ούτως ή άλλως, ακόµη και µε τα προγράµµατα του ΔΝΤ και της Ε.Ε., οι οικονοµίες των χωρών της περιφέρειας δεν µπορούν να καταστούν βιώσιµες.
Οι εξελίξεις πιέζουν κυρίως τη Γερµανία ώστε να ενισχυθεί σύντοµα το EFSF
Στοιχήµατα για το πότε θα ζητήσει βοήθεια
Στοιχήµατα παίζουν στις αγορές για το πότε θα αναγκαστεί η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η Πορτογαλία τις τελευταίες εβδοµάδες έχει δει το κόστος δανεισµού της να εκτοξεύεται στα ύψη ενώ χθες την υποβάθµισε η Fitch. Το επιτόκιο για τα 10ετή οµόλογά της έφτασε το 7,71%, ποσοστό ρεκόρ, ενώ τα spreads ξεπέρασαν τις 445 µονάδες βάσης. Η Λισαβώνα έχει µπροστά της δύο κρίσιµες ηµεροµηνίες. Στις 15 Απριλίου λήγουν πορτογαλικά οµόλογα ύψους 4,3 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Εάν λοιπόν ζητήσει βοήθεια, αναµένεται να το κάνει πριν από τη λήξη των οµολόγων. Οι όροι για πιθανή παροχή βοήθειας θα αποτελέσουν αντικείµενο συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής, όπως είπε χθες η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντικόβα, η οποία πάντως προσέθεσε ότι η Λισαβώνα δεν έχει ζητήσει επίσηµα βοήθεια
ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ  Tα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...