Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Νέες εκρήξεις στην Τρίπολη

Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη λίγο πριν την αυγή της Τετάρτης. Το πολεμικό ναυτικό των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα αναλάβει την περιφρούρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.


Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν την ...
αυγή στο κέντρο της Λιβυκής πρωτεύουσας, Τρίπολη την Τετάρτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Δεν καταγράφηκαν αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την πόλη, αναφέρουν οι ίδιες μαρτυρίες.
Χθες, οι δυτικές δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη πραγματοποίησαν νέο γύρο επίθεσης με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, τονίζοντας πως ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχιαΤο ενδεχόμενο παρελκυστικής τακτικής απ' τον Καντάφι εξετάζει ο Ομπάμα

Στην εκτίμηση ότι, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, είναι πιθανό να επιλέξει να «οχυρωθεί στις θέσεις του» και να περιμένει τόσο την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, όσο και μια στρατιωτική προσβολή, η οποία θα επιφέρει βαρύτατα πλήγματα στις δυνάμεις του, προέβη ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο του CNN την Τρίτη.

«Ο Καντάφι μπορεί να προσπαθήσει να οχυρωθεί στην τωρινή κατάσταση και να περιμένει, ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ακόμα και αν το αξιόμαχο των δυνάμεών του υποβαθμιστεί σημαντικά», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η διπλωματία στο προσκήνιο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε και νέα κατάπαυση του πυρός. Μιλώντας από την Τυνησία, ο Μπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγνταντί Άλι αλ-Μαχμούντι, τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την εξέλιξη αυτή.

Μετά την ψήφιση της απόφασης 1973, την περασμένη εβδομάδα, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι έχει ανακοινώσει δύο φορές ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός, που όμως δεν τηρήθηκε.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι υποσχέθηκε -το βράδυ της Τρίτης-, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, ότι θα συνεχίσει να μάχεται, τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων. «Στο τέλος θα είμαστε νικητές», είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουάσινγκτον θα είναι σε θέση να μεταβιβάσει τον έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη σε ένα διεθνή συνασπισμό μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Μιλώντας από το Σαν Σαλβαδόρ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά οι πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από τη Λιβύη.

Σχετικά με το κόστος της αμερικανικής εμπλοκής στη Λιβύη, ο Ομπάμα είπε ότι πιστεύει ότι θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας και δεν πρόκειται να αποτέλεσε επιπρόσθετο βάρος για τους Αμερικανούς πολίτες. «Στο τέλος, οι Αμερικανοί θα αισθανθούν ικανοποιημένοι που σώθηκαν ζωές και βοηθήθηκαν άνθρωποι», τόνισε.

Η Τουρκία απεδέχθη να εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον η οποία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη από τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρμεντ. «Η Τουρκία απεδέχθη να είναι η δύναμη που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας στη Λιβύη» ανέφερε ο Μαρκ Τόνερ μιλώντας στον Τύπο, κάνοντας αναφορά στο ρόλο που θα διαδραματίζει η Αγκυρα στη Λιβύη.

Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...