Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Όλες οι εξελίξεις άπό τους βομβαρδισμούς εναντίον του Καντάφι

Οι τελευταίες εξελίξεις:
(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)
20:20 Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της...
 αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.
20:15 Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων και μια ιατρική πηγή στην πόλη.
20:05 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμματίζει μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του αργότερα σήμερα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Λιβύης, η οποία κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες με τις αεροπορικές τους επιθέσεις στο έδαφός της. Το 15μελές Συμβούλιο ασφαλείας έλαβε το αίτημα απ' ευθείας από την κυβέρνηση της Τρίπολης και όχι μέσω της λιβυκής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, απ' όπου ο λίβυος πρεσβευτής και ο αναπληρωτής του έχουν απομακρυνθεί μετά από την διαφοροποίησή τους από το καθεστώς Καντάφι. Οι δύο πρεσβευτές, Αμπντουλραχμάν Σάλγκαμ και Ιμπραήμ Νταλμπάσι δεν είναι πλέον διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ, έχουν όμως τη δυνατότητα να εισέρχονται στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
19:55 Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο αποτελεί την ηγεσία των εξεγερμένων στη χώρα, ανέφερε σήμερα ότι δε θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις.
19:50 Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα, επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το κανάλι δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη αυτή.
19:45 H Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της. Τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.
19:40 Ο  στρατηγός ο οποίος ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν το "ιδανικό" να παραμείνει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία, αλλά διευκρίνισε ότι μια επίθεση στον λίβυο ηγέτη δεν αποτελεί "μέρος της αποστολής του". 
18:10 Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι "αποσύρθηκαν" από θέσεις τους στη Βεγγάζη, την Αζνταμπίγια και τη Μισράτα, έπειτα από τα συνεχή χτυπήματα των δυτικών δυνάμεων, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν μάχιμες, δεν δείχνουν ωστόσο ιδιαίτερη προθυμία να προελάσουν προς τη Βεγγάζη. Εν τω μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατηγός δήλωσε ότι λίγες είναι οι πληροφορίες για το πού ακριβώς βρίσκεται ο συνταγματάρχης Καντάφι.
18:00 Οι ανικαθεστωτικοί προσπαθούν ν' ανακτήσουν τον έλεγχο της Αζνταμπίγια, σύμφωνα με τους New York Times. Σύμφωνα με τους ίδιους, απωθήθηκαν από ρουκέτες του λιβυκού στρατού, που ελέγχει τις εισόδους της πόλης. Οκτώ αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν στις σημερινές μάχες.
17:50 Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι "ο ρόλος μας στη Λιβύη περιορίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια".
Διαδηλωτές κατά της διεθνούς επέμβασης στη Λιβύη, αποδοκομάζουν τον Μπαν Κι Μουν, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο Διαδηλωτές κατά της διεθνούς επέμβασης στη Λιβύη, αποδοκομάζουν τον Μπαν Κι Μουν, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο 17:40 Η στρατιωτική συμμαχία ενίσχυσε την ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη ρίχνοντας 10-12 πυραύλους κατά επιλεγμένων λιβυκών στόχων όλη τη νύχτα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, Βινς Κρόουλι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η συμμαχία ήταν κατά πολύ μικρότερος απ αυτόν της προηγουμένης ημέρας. Νωρίς το Σάββατο οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει 110 πυραύλους κατά 22 λιβυκών στόχων.
17:35 Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μισράτα και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των εξεγερμένων της πόλης. Η πόλη βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών.
17:30 Βελγικά F-16 πραγματοποίησαν την πρώτη τους αποστολή στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου Πίτερ ντε Κρεμ.
17:25 Έξι νορβηγικά F-16 που απογειώθηκαν από τη βόρεια Νορβηγία, κατευθύνθηκαν προς τη βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία. Ωστόσο, εν πτήσει οι εντολές άλλαξαν και προσγειώθηκαν τελικά στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, σύμφωνα με αξιωματικό του νορβηγικού στρατού.
17:20 Οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας κατά της Λιβύης να τεθεί υπό το πρόσταγμα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση Καντάφι θα καταρρεύσει λόγω της πίεσης που ασκείται από τη συμμαχία των δυτικών και αραβικών δυνάμεων, που επιχειρούν με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
17:15 Καταδικάζει ο Ισημερινός τη στρατιωτική επέμβαση των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. "Απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός και ενέργειες μεσολάβησης προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση και ν' αποφευχθεί ένα μεγαλύτερο λουτρό αίματος", δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού.
17:00 "Δεν νομίζουμε ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας" είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
ΑζνταμπίγιαΟ Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι "βασικός σκοπός πρέπει να είναι η διασφάλιση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, η αποτροπή πιο εκτεταμένων συγκρούσεων στο εσωτερικό της Λιβύης μέσω εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης πτήσεων και όχι ένας εκτεταμένος πόλεμος" και εξέφρασε τη διαφωνία της Άγκυρας ως προς τη μορφή της "διεθνούς συμμαχίας", κάνοντας αναφορά στη συνάντηση που υπήρξε στο Παρίσι μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Αραβικού Συνδέσμου.

16:45 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο όρος "σταυροφορία" που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, όσον αφορά την επέμβαση στη Λιβύη, είναι απαράδεκτος. "Είναι απαράδεκτη η χρήση τέτοιων όρων που προκαλούν πολιτισμικό σοκ, όπως η έκφραση σταυροφορία ή άλλες παρεμφερείς. Είναι πραγματικά απαράδεκτο. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα μπορεί να τελειώσουν με χειρότερο τρόπο από την παρούσα κατάσταση. Αυτό πρέπει να το έχει καλά υπόψη του ο καθένας", δήλωσε ο Ντμ. Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.
Αζνταμπίγια Είναι η πρώτη φορά οι Μεντβέντεφ και Πούτιν διαφωνούν τόσο έντονα δημοσίως, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.
16:40 "Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λιβύη εδώ και πάνω από ένα μήνα, μας γεμίζουν πόνο και θλίψη, αφού υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, ωστόσο ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα σταματήσει να χύνεται αίμα", δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις σημερινές επικρίσεις του Αραβικού Συνδέσμου όσον αφορά στα εναέρια χτυπήματα της διεθνούς συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...